Blandade reaktioner när nationella prov ställs in

BESLUT. Alla nationella prov ställs in under kommande vårterminen. Men det råder delade meningar om det var rätt beslut av Skolverket. Bland annat efterfrågas digitala prov och kompensering genom nationella direktiv i betygssättning.

Foto: Linnéa Wannefors/TT
Josefin Lingström

Nu meddelar Skolverket att de tagit beslut om att ställa in nationella proven under den kommande vårterminen. Beslutet grundar sig i att många skolor är hårt ansträngda på grund av pandemin, och Skolverket anser att nationella provet skulle belasta skolor ännu mer.

Undantag

Beslutet gäller alla skolformer, med undantag för provet i årskurs 3 i grundskolan och sameskolan samt årskurs 4 i specialskolan. Dessa prov görs inte på en bestämd dag, utan under en längre period. Dessutom är de proven underlag i garantin för tidiga stödinsatser.

Men resultaten från nationella proven i årskurs 3 i vår, behöver huvudmannen inte rapportera in till Skolverket. De muntliga nationella proven som redan genomförts i vissa årskurser, behöver inte heller rapporteras in.

Skolverket bedömer att inställda nationella prov kommer att ge eleverna mer undervisningstid och minska arbetsbördan för vissa lärare.

Men det är flera som inte håller med. Medan vissa är glada att proven ställts in, är flera övertygade om att nationella proven bör genomföras ändå.

Se flera reaktioner på beslutet här:

Nämnda personer

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, särskild utredare för Sverigekursen
Pol. mag. i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

Magnus Henrekson

Professor och senior forskare Institutet för näringslivsforskning, styrelseledamot Stiftelsen Affärsvärlden
Doktor i nationalekonomi (Göteborgs uni., 1990)

Ebba Kock

Pressekreterare hos Anders Ygeman

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00