Ukrainska elnätet nödkopplades i expressfart

Efter ett lyckat test i februari beslutade europeiska nätreglerare och ukrainska motsvarigheter att genomföra nödsynkronisering av elnäten i veckan. Ytterligare utbyggd export från Sverige är nu viktigt av än fler anledningar, enligt Lina Bertling Tjernberg, elkraftnätsprofessor vid KTH.

Ryska styrkor har bland annat tagit över kontrollen vid europas största kärnkraftverk Zaporizjzja under det pågående kriget. Här IAEA:s Rafael Mariano Grossi i en presentation.
Ryska styrkor har bland annat tagit över kontrollen vid europas största kärnkraftverk Zaporizjzja under det pågående kriget. Här IAEA:s Rafael Mariano Grossi i en presentation.Foto: Lisa Leutner
Jacob Hederos

De uttalade politiska målsättningarna har gått enligt plan. På onsdagen kunde nätregleringsmyndigheterna i Centraleuropa, inom samarbetet Entso-E, ge grönt ljus till en test-synkronisering mellan det ukrainskmoldaviska elnätet och den europeiska motsvarigheten.

– Jag vill tacka de europeiska nätreglerna för att ha lyckats med detta genom att ha gjort ett års arbete på två veckor, säger EU:s energikommissionär Kadri Simson i ett uttalande

Frånfälle kan nu ersättas

Beslutet innebär ett visst risktagande, bland annat genom att vissa ytterligare planerade test inte hann genomföras.

Men vinsterna är omfattande, påpekar flera kommentatorer. Lina Bertling Tjernberg, elkraftnätsprofessor vid KTH och föreståndare för Energiplattformen, ser bland annat en övergripande fördel.

Vad vi kan se händer är att energiförsörjningen på allvar blivit enande för Europa.

Lina Bertling Tjernberg
Professor i elkraftnät, KTH
– Vad vi kan se händer är att energiförsörjningen på allvar blivit enande för Europa. Att säkerställa elförsörjning i våra samhällen är oerhört kritiskt och fundamentalt för att även andra funktioner, som livsmedel skall fungera, säger Bertling Tjernberg till Altinget och fortsätter:

– Ett frånfälle av en stor produktionsanläggning kan därmed ersättas med en annan någonstans i systemet.

Inte bara säkerhetspolitisk nytta

Nödsammankopplingen sker främst just nu utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv, där ukrainska och moldaviska elnätsmyndigheter begärt att göra sig oberoende av ryska och belarusiska motsvarigheter. Men Georg Zachmann vid tankesmedjan Bruegel kommenterar vidare att sammankopplingen också kan få konkret positiv produktionspåverkan.

– Det är en win-win-situation, säger Zachmann till flera medier.

Ukrainska kolkraftverk som nu producerar el för att stabilisera de lokala näten kan nämligen stänga av när stabilisering också kommer från kontinenten. Samtidigt kan också ukrainska kärnkraftverk potentiellt i framtiden exportera överskottsel till resterande Europa, fortsätter Zachmann.

Extra skyddsåtgärder vidtagna

När näten nu synkroniseras innebär det bland annat att produktionen hela tiden balanseras för att säkerställa att näten håller standarden på 50 Hertz. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan Ukraina få upp till 15 procent av sitt elbehov tillgodosett genom det europeiska stamnätet, om landets egen elproduktion drabbas av ryska anfall.

Nödanslutningen inleds dock med ett antal extra skyddsåtgärder, påpekar Entso-E i ett uttalande. ”En omfattande övervakning av situationen dygnet runt är planerad, och lämpliga åtgärder planeras också beroende på hur situationen i Ukraina utvecklas.”  Entso-E avböjer dock att ställa upp på intervjuer med följdfrågor.

– Entso-E kan sina saker och skulle inte genomföra en synkronisering, om inte man noggrant analyserat scenarier och säkrat systemet för att kunna bibehålla stabiliteten och bibehållen frekvens, säger Lina Bertling Tjernberg.

”Utbyggd överföring centralt”

Även om Sverige inte är sammankopplade synkront med det centraleuropeiska nätet, har sammankopplingen fortsatt påverkan på hur vi agerar nationellt, menar Bertling Tjernberg.

– En utbyggnad av kapacitet i våra internationella överföringar skulle därmed bidra till att Sverige skulle kunna bidra mer med export av el. Här gäller det nu att inte fastna i tankar kring hur vårt elpris påverkas utan i stället att fokusera på att göra det ett elkraftsystem syftar till, nämligen att hålla igång samhällets energiförsörjning. Utan ett fungerande elkraftsystem fallerar energiförsörjning och inte enbart det, utan även i princip alla samhällsfunktioner, säger hon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00