13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills

Regeringen lovar att skicka ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Det sextonde stödpaketet i ordningen är det största hittills.

I och med stödet har Sverige nu stöttat Ukraina med mer än 43 miljarder kronor sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet.
I och med stödet har Sverige nu stöttat Ukraina med mer än 43 miljarder kronor sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Det nya stödpaketet innehåller enligt vice statsminister Ebba Busch (KD) utrustning ”som står högst upp på Ukrainas prioriteringslista”.

Paketet, som är värt mer än 13 miljarder kronor, innehåller bland annat radarspanings- och ledningsflygplan av typen ASC 890, hela Sveriges bestånd av pansarbandvagnen 302 samt artilleriammunition.

Ebba Busch beskriver läget i Ukraina som ”mycket kritiskt”.

– Just nu ser vi framför oss ett omfattande ryskt angrepp mot både militära och civila mål. Ryssland har gjort begränsade anfall lokalt på flera platser vid frontlinjen och vi ser markanfall i Kharkiv-regionen, säger hon på en pressträff.

Pengarna ska ingå i en extra ändringsbudget.

Flera satsningar

I och med stödet har Sverige nu stöttat Ukraina med mer än 43 miljarder kronor sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet, enligt TT.

Beskedet kommer dagen efter regeringens nya energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Förra veckan meddelade Tidöpartierna att de är överens om att skapa en treårig ram för att säkerställa en långsiktighet i det militära stödet, 25 miljarder kronor per år för 2024–2026.

Sverige kan även komma att skicka Jas Gripen-plan till Ukraina men enligt försvarsminister Pål Jonson är landets fokus just nu på F-16-programmet.

Läs också

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024