Tidigare försvarspolitiker ansluter sig till Alternativ för Sverige

Efter att ha delat rysk krigspropaganda på sociala medier valde Roger Richthoff (-) att lämna Sverigedemokraterna. Nu har han hittat nytt politiskt hem i Alternativ för Sverige (AFS).

Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiska talesperson Roger Richthoff lämnade både partiet och försvarsutskottet i mars.
Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiska talesperson Roger Richthoff lämnade både partiet och försvarsutskottet i mars.Foto: Sverigedemokraterna
Axel Hyttnäs Telin

Under tisdagen meddelade Alternativ för Sverige att Richthoff går över till det nationalistiska partiet, som i 2018 års val blev näst störst av partierna som inte klarade fyraprocentsspärren.

Richthoff blev partilös efter att han delade rysk krigspropaganda på Facebook i mars. Han var Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson men valde att lämna både partiet och försvarsutskottet – men inte riksdagen.

I en intervju med Sveriges Radio Ekot meddelar den nya medlemmen att han kan representera partiets åsikter i riksdagen.

– Jag kommer att bli medlem och behöver de min hjälp i olika frågor, så ställer jag gärna upp för det partiet, säger Roger Richthoff till Ekot.

Natofrågan och ”giftsprutan”

Till Samnytt säger han att SD:s position i Natofrågan är främsta anledningen till partibytet.

– Jag anser att AFS är det parti som har de viktigaste punkterna som till exempel Natofrågan, där SD ändrat sig och går bakom ryggen på sina egna företrädare i försvarsutskottet.

Han säger också att partiets tydliga nej till vaccinpass är en annan anledning. I oktober kallade han vaccinet mot covid-19 för en ”giftspruta”, något som Altinget rapporterade om. SD:s vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson kallade ordvalet för ”polariserande, onödigt och dumt” i ett mejl till Dagens Nyheter.

Kasselstrand: ”Stort hjärta för Sverige”

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand är stolt över värvningen.

– Han har gjort sig känd som en mycket kompetent och hårt arbetande riksdagsledamot, med stort hjärta för Sverige, säger Kasselstrand i ett pressmeddelande.

Tidigare SD-avhopp till AFS
  • Anna Hagwall lämnade SD för AFS hösten 2016 efter en felaktig motion där hon påstod att Bonnierkoncernen ägde 80 procent av alla medier. I ett mejl till Aftonbladet skrev hon att ”ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”. Flera tolkade kommentaren som antisemitisk.
  • Olle Felten och Jeff Ahl bytte skepp till Alternativ för Sverige i mars 2018.
  • Mikael Jonsson, som var partiledare för SD i tio år innan Jimmie Åkesson tog över 2005, bytte till AFS i april 2018.

Nämnda personer

Roger Richthoff

Tidigare riksdagsledamot (-)
Officer (Militärhögskolan)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00