Socialstyrelsens gd: "Vi är inte tagna på sängen"

INTERVJU. Trots att landets vårdplatser är för få, att samhällskommunikationen är massiv och att skyddsutrustningen sinar i coronasmittans spår, är Socialstyrelsens gd Olivia Wigzell vid gott mod. Hennes myndighet är beredd på det mesta år 2020.

Foto: Marie Lundahl/Altinget
Marie Lundahl

Olivia Wigzell befinner sig tillsammans med regering, Folkhälsomyndigheten och MSB i epicentrum av svensk krisberedskap.

Totalförsvarsövning 2020

Enligt Wigzell har myndigheten de senaste åren stärkt krisberedskapen mer än tidigare.

– En del av vår beredskap hänger ihop med det vi förberett inför årets totalförsvarsövning och det ser vi nu att vi har stor användning av, säger hon.

Kritik

I en tidigare intervju med Altinget påpekade Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren att Sverige saknar extrakapacitet för vård vid stora epidemier.

Det handlar om att försöka att arbeta mer framåtlutade och jobba med korta beslutsvägar. Det kan innebära ett högre risktagande.

Olivia Wigzell
Generaldirektör, Socialstyrelsen

Hur länge kommer skyddsutrustning att räcka?

– Regionerna har ingen uthållighet så vi behöver öka inköpen och leveranserna för att lösa situationen, säger Wigzell.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa om vad Olivia Wigzell tycker är det värsta som kan hända under coronautbrottet och om inköpsansvaret för skyddsutrustning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Olivia Wigzell

Generaldirektör Socialstyrelsen, utredare Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner, styrelseordförande Malmö universitet
Fil. kand. (Stockholms och Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00