Så justerar danska regeringen omstridda koranlagen

Den danska regeringens nya förslag om att förbjuda koranbränningar innebär att det inte längre kommer att vara förbjudet att sympatisera med brännandet av andra länders flaggor i Danmark. Experter kallar tillägget i den omdiskuterade lagen förnuftigt.

I Danmark straffas du
med böter eller fängelse i upp till två år om du offentligt förolämpar ett
annat lands flagga. I framtiden får det dock inte vara straffbart att visa sympati för en förolämpning av en flagga.
I Danmark straffas du med böter eller fängelse i upp till två år om du offentligt förolämpar ett annat lands flagga. I framtiden får det dock inte vara straffbart att visa sympati för en förolämpning av en flagga.Foto: AP Photo/Emrah Gurel/TT

Den har kritiserats för att attackera yttrandefriheten i sitt försök att förbjuda koranbränningar.

Men nu föreslår Danmarks regering också en liten utvidgning av yttrandefriheten i samband med ändringarna i den så kallade koranlagen.

I framtiden ska det inte längre vara möjligt att straffa människor för att de sympatiserar med att ett annat lands flagga bränns.

”Det är förnuftigt”

Detta har att göra med att Danmarks regering inte vill göra det straffbart att stödja en koranbränning. Och eftersom förbudet mot koranbränning är placerat på samma plats i brottsbalken som förolämpning av andra nationers flaggor, omfattas alltså båda av ändringsförslaget.

Och det är förnuftigt, säger professor Sten Schaumburg-Müller från Syddansk Universitet.

– Det är en sak att sympatisera med terror, det är ju ganska dramatiskt. Men att sympatisera med brännandet av andra nationers flaggor... Borde vi inte kunna göra det utan att bli straffade? Det bör man väl kunna. Det låter väldigt rimligt, säger professorn.

Milda delen av brottsbalken

Även Jørn Vestergaard, professor emeritus i straffrätt vid Köpenhamns universitet, anser att lagändringen är vettig.

Han påpekar att förbudet mot koranbränning och flaggbränning finns i den milda delen av kapitlen 12 och 13 i brottsbalken, som handlar om brott mot statens säkerhet.

– Att ha överseende med brott är ett överträdelse som bara är relaterad till de statliga brotten i den milda delen av brottsbalkens 12:e och 13:e kapitel, säger Jørn Vestergaard och fortsätter:

– Det är ju inte straffbart att sympatisera med någon annan typ av brott. Om man glorifierar stöld, rån eller våldtäkt kan det vara mycket stötande och anses omoraliskt, men det är inte straffbart. Och bestämmelserna som det handlar om här hör absolut hemma i den milda delen av kapitlen 12 och 13. Så det är vettigt att undanta dem.

”I praxis spelar det ingen roll”

De två professorerna betonar dock att det bara är fråga om en teoretisk utvidgning av yttrandefriheten.

– I praxis spelar det ingen roll alls. Mig veterligen har ingen någonsin straffats för att ha sympatiserat med att främmande nationers flaggor har bränts, konstaterar Jørn Vestergaard.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) förklarar för Altinget att folk inte ska straffas för att de stöttar eller visar sympati med flaggbränningar.

– Regeringen anser att det är stor skillnad mellan att visa sympatier för olämplig behandling av till exempel religiösa skrifter eller att visa sympati och stöd för terrorattacker, skriver ministern och fortsätter:

– Med lagförslaget har vi därför slagit fast att det inte ska vara straffbart att sympatisera med olämplig behandling av skrifter av betydande religiös betydelse för ett erkänt religiöst samfund, precis som det inte ska vara straffbart att sympatisera med överträdelser av den gällande bestämmelsen i strafflagen om förolämpning av en främmande stats flagga.

Det föreslår Danmarks regering

Att sympatisera med olämplig behandling är inte straffbart

”Lagförslaget har ändrats så att det inte kommer att vara ett brott att offentligt uttrycka sympati och tolerans med olämplig behandling av en skrift som har betydande religiös betydelse för ett erkänt religiöst samfund, eller att sympatisera med förolämpning och hån av en främmande stats flagga, enligt i den nuvarande paragraf 110 e i strafflagen.”

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad i Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00