Debatt

Hökmark: Vice ordföranden i försvarsutskottet borde veta bättre

SLUTREPLIK. Som vice ordförande i riksdagens försvarsutskott borde Niklas Karlsson (S) förstå att säkerheten 2020 med 5G kräver mer än att staten äger en tredjedel av Telia, skriver Gunnar Hökmark.

Foto: Moderaterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Gunnar Hökmark
Ordförande, tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker (M)
 

”Vi såg det inte komma” har kommit att bli ett socialdemokratiskt mantra. Så hanterade man skandalen med Transportstyrelsen. Så förhöll man sig in i det sista till den omfattande flyktingvågen hösten 2015. Samma förhållningssätt präglade regeringens förhållning till Nord stream och kraven på att få använda svensk hamnkapacitet.

När Niklas Karlsson (S) replikerar på min artikel om vikten av säkerhetsstandards i stället för statligt ägande, är det på nytt ett utslag av att man inom S inte ser den nya tiden komma.

Läs också

I stället sitter man fast i 1980-talets föreställningar om hur man skyddar telekommunikationer genom att äga och fysiskt kontrollera ledningar och linjer – som om kommunikationen kontrolleras via en ledning eller linje – och inte förstår att nätens integritet skyddas genom de krav som ställs på kryptering och andra säkerhetsstandards.

Andra faktorer spelar roll

Det hjälper nämligen inte att staten äger ledningar till en tredjedel, när främmande makt använder sig av mjukvara och egen programvara för att slå ut våra telekommunikationer.

Gunnar Hökmark
Tankesmedjan Frivärld

I min artikel skrev jag följande: ”Enkelt uttryckt: staten behöver inte äga Telia för att uppnå den säkerhet som krävs i dag, däremot bör man se risker för hela vårt samhälle om näten byggs ut med programvara från företag som står under aggressiva regimers kontroll.”

Det vill säga, även om Telia vore helägt av staten spelar det ingen roll om man tillåter en utbyggnad som ger främmande stat en möjlighet att kontrollera mjukvaran eller på andra sätt penetrera systemet, eftersom det inte är den fysiska kontrollen som avgör säkerheten. Det är i stället andra faktorer vilket jag beskrev på följande sätt:

”Staten behöver inte fysiskt kontrollera frekvenser genom att äga dem, utan kan genom krav på säkerhet och kryptering uppnå det som behövs. Släpp frekvenserna fria så att Sverige kan bli bäst och ledande och låt Telia konkurrera som alla andra. Då kan vi på nytt få en utveckling som sätter Sverige i täten för digitaliseringen.”

Helt i onödan

Socialdemokraterna har gjort tvärtom. Man har odlat föreställningen att en tredjedels statligt ägande i Telia ger säkerhet på en telemarknad som är mycket större än så.

Man har med flera år försenat utbyggnaden av 5G helt i onödan, med konsekvenser för vår konkurrenskraft liksom vår förmåga till höjd säkerhet i de nät som kommer att drivas av privata operatörer. Detta har man gjort utan att uppnå någon mer säkerhet än att Telia till en tredjedel ägs av staten, i stället för att utveckla krav på alla operatörer att genom kryptering och olika säkerhetsnivåer erbjuda säkra tjänster.

Säkerheten kräver mer

Det finns inga som helst skilda uppfattningar om att operatörer som kan vara ett hot mot Sverige inte ska kunna tilldelas frekvenser. Men har man inte förstått att säkerheten 2020 med 5G kräver mer än att staten äger en tredjedel av Telia, har man inte sett vad som redan har kommit. Det hjälper nämligen inte att staten äger ledningar till en tredjedel, när främmande makt använder sig av mjukvara och egen programvara för att slå ut våra telekommunikationer.

Det bör en vice ordförande i riksdagens försvarsutskott veta.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Karlsson (S): Viktigt att inte vara naiv när främmande stater visar intresse

Det är en självklarhet att landets styre har som främsta uppgift att skydda invånarna. Att hålla Sveriges elektroniska kommunikationer säkra går alltid före kortsiktiga kommersiella intressen, skriver Niklas Karlsson (S), vice ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Hökmark: Staten behöver inte äga Telia för att uppnå säkerhet

Staten behöver inte fysiskt kontrollera frekvenser genom att äga dem, utan kan genom krav på säkerhet och kryptering uppnå det som behövs, skriver Gunnar Hökmark.


Nämnda personer

Gunnar Hökmark

Civilekonom, ordförande tankesmedjan Frivärld, Svenska Paneuropaföreningen, Svenska försäkringsförmedlares förening, internationell senior rådgivare Kreab
Fil. kand i företagsadministration och ekonomi (Lunds uni., 1975)

Niklas Karlsson

Riksdagsledamot (S), ordförande i skatteutskottet, ledamot i partistyrelsen
Studier i filosofi och sociologi (Lunds uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00