Debatt

Hökmark: Tydligt att V inte gjort upp med sin historia

Sedan 2000-talets början har Ryssland genomfört en omfattande och aggressiv upprustning. Denna utveckling skyller vänsterpartisterna på Natos ”upprustning”, skriver Gunnar Hökmark, Frivärld i en slutreplik.

”Estland är med i Nato. Det ogillar Ryssland. Ukraina är inte med i Nato. Ryssland vill ha det så. Det skamliga är att så vill också Vänsterpartiet ha det.”
”Estland är med i Nato. Det ogillar Ryssland. Ukraina är inte med i Nato. Ryssland vill ha det så. Det skamliga är att så vill också Vänsterpartiet ha det.”Foto: Johan Nilsson/TT
Gunnar Hökmark
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När man läser Håkan Svenneling och Hanna Gunnarssons (V) replik till mig om svensk säkerhetspolitik slås man av att Vänsterpartiets uppgörelse med sin historia är ett arbete som aldrig tar slut.

Läs också

Sedan 2000-talets början har Ryssland genomfört en omfattande och aggressiv upprustning. Samtidigt har samtliga länder i och utanför EU och Nato genomfört en omfattande nedrustning. Denna utveckling skyller vänsterpartisterna på Natos ”upprustning”.

Syfte att hota och skrämma

Det är inte bara historien Vänsterpartiet behöver göra upp med, utan även den politiska genetiken.

Efter att ha invaderat Ukraina 2014, annekterat Krim och fortsatt det konventionella kriget i landets östra delar genomförde Ryssland för bara en månad sedan en historiskt unik styrkeuppbyggnad av konventionella förband. Den innefattade 100 000 soldater och över 1 000 stridsvagnar, långt mer än försvarsmakterna i norra Europas länder kan mönstra. Syftet var att hota, skrämma och destabilisera.

Detta skyller Vänsterpartiet på Natos upprustning, men förmår inte att redovisa vari den består.

Nato är ett hinder för Moskva

Nato är en försvarsallians. Det ser Ryssland som ett hot mot sin offensiva maktpolitik. Därför hävdar Moskva att Nato ”utvidgar sitt territorium” när demokratiska länder genom egna beslut ansluter sig till den gemensamma säkerheten.

Det har Moskva aldrig gillat. Inte för att det är ett hot mot Ryssland. Men Nato är ett hinder för Moskva att angripa andra. Vänsterpartiet väljer det ryska språkbruket att beskriva fria nationers frivilliga inträde i Nato med att Nato har ”utvidgat sitt territorium”.

V måste göra upp

Estland är med i Nato. Det ogillar Ryssland. Ukraina är inte med i Nato. Ryssland vill ha det så.

Det skamliga är att så vill också Vänsterpartiet ha det. De vill till och med upplösa Nato så att Ryssland får fritt spelrum. Är det någon som tror att Estland, Lettland eller Litauen skulle bli tryggare då? Att stabiliteten i Östersjöregionen skulle bli större? Det är inte bara historien Vänsterpartiet behöver göra upp med, utan även den politiska genetiken.

Läs tidigare inlägg i debatten

”Nato är en del i det försämrade säkerhetspolitiska läget”

Nato är inget mirakelpiller som kurerar de ökade säkerhetspolitiska spänningarna i Europa. Ett svenskt medlemskap skulle snarare bygga upp större motsättningar. Lösningen på ökade spänningar är nedrustning, dialog och en multilateral världsordning. Det skriver Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson och Håkan Svenneling i en replik.

Ryssland rustar – dags att ta säkerhetshoten på allvar

Rysslands upprustning har gett ett omfattande militärt överläge i hela Östersjöregionen och Arktis. Sverige är inte undantaget från de hot och utmaningar detta innebär. Vi måste agera och ta frågan om ett Natomedlemskap på allvar, skriver Gunnar Hökmark.

Nämnda personer

Hanna Gunnarsson

Riksdagsledamot (V), vice gruppledare, försvarspolitisk talesperson

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot (V), utrikespolitisk talesperson
Pol. kand (Karlstads uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00