Här är årets mest lästa debatter på Altinget Säkerhet

Nato, Iran och den nyblivna försvarsministern Pål Jonson (M). Här är några av årets mest lästa debattartiklar på Altinget Säkerhet.

Norges försvarsminister Björn Arild Gram, Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Den svenska försvarsministern har skrivit en av årets mest lästa debatter på Altinget Säkerhet.
Norges försvarsminister Björn Arild Gram, Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Den svenska försvarsministern har skrivit en av årets mest lästa debatter på Altinget Säkerhet.Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Anton Säll

Försök inte kväsa debatten om svensk och finsk Natoansökan med prat om ”destabilisering”

Liberalernas Carl B Hamilton kritiserade dåvarande statsministern Magdalena Andersson för att försöka kväsa Nato-debatten i Sverige efter att hon sagt att en eventuell anslutning skulle kunnat vara ”destabiliserande”.

”Detta speglar en djupt problematisk hållning hos regeringen i Natofrågan. Vi har i Sverige, liksom i Finland, fri media och tryckfrihet, fria obundna universitet för att man ska kunna föra en öppen och rättfram diskussion, bland annat av svenskt Natomedlemskap och andra delar av säkerhetspolitiken. Den friheten vill tydligen regeringen strypa. Helt oacceptabelt, naturligtvis, och främmande för den offentliga debatten i Finland.”

Socialdemokraterna svängde senare i frågan.

Se upp för aktivister som vill undergräva arbetet mot våldsbejakande extremism

”Olika desinformationskampanjer för att undergräva arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism har duggat tätt genom åren. Redan 2014 varnade vi för samarbetet mellan brittiska CageUK och dess motsvarighet i Sverige, MMRK (Muslimska mänskliga rättighetskommittéen), som tillsammans publicerade en vitbok om terroristen Munir Awad samtidigt som de spred osanningar om Säpo.”

Så skrev Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap och strategisk rådgivare vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan och Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Politisk naivitet och okunskap skapar utrymme för de som vill polarisera och splittra.”, skrev debattörerna.

M: Ge isbrytarna en tydlig roll i totalförsvaret

”Sverige är i stort behov av nya isbrytare. Från Moderaternas sida vill vi att regeringen nu fattar beslut kring finansieringen av nya isbrytare. Detta är vitalt för vår säkerhet, fortsatta forskningsförmåga och för näringslivet.”

Det skrev M:s dåvarande försvarspolitiska talesperson Pål Jonson, nu försvarsminister i Ulf Kristerssons regering.

Moderaterna vill att Sverige ska erhålla en ledande position som sjöfararnation. Isbrytarna är en viktig maritim resurs som kan tjäna både näringslivet, försvaret och forskningsvärlden genom dess flexibla natur. Arktis som geopolitisk arena växer i betydelse och vi har inte råd att hamna efter i den maritima utvecklingen.

Revolutionen i Iran handlar om mer än slöjtvång

”Den islamiska regimen i Iran, som etablerades genom kvinnoförtryck och lagar mot kvinnor, är nu på väg att kollapsa tack vare kvinnors röster. En annan av de viktigaste dragen i denna revolution är enigheten mellan alla etniska grupper som förtrycket har fört samman för att nå ett gemensamt mål, det vill säga störtandet av den islamiska republiken. Irans framtid bör överlåtas till en sekulär och demokratisk regering. Ett framtida Iran där nationella minoriteters krav, barns, kvinnors och mänskliga rättigheter i stort accepteras och skyddas av lagen.”

Så skrev Arez Mohamadi, sociologistudent vid Stockholm universitet.

Låt inte Sveriges eftergiftspolitik mot Iran fortsätta, Billström

Advokaten och den sverigedemokratiska debattören Nima Rostani uppmanade den nytillträdda utrikesministern Tobias Billström att hålla sina diplomatiska förbindelser med Iran på miniminivå.

”Det får vara nog med Sveriges eftergiftspolitik och relativisering av det islamiska patriarkatets förtryck. För att inte framstå som mindre trovärdig får den nytillträdda högerregeringen inleda sin utrikespolitik med att hålla sina diplomatiska förbindelser med Iran på miniminivå. Regeringen bör även stänga ner Irans moské och utvisa Ali Khameneis utsände, införa effektiva och riktade sanktioner mot den brutala regimens företrädare och dess repressiva apparat. Sluta ta råd från Irans lobbyister och begränsa omedelbart deras aktiviteter.”
 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Carl B. Hamilton

Tidigare riksdagsledamot (L)
Professor i nationalekonomi

Pål Jonson

Försvarsminister (M)
Fil. dr i krigsvetenskap (King's College i London, 2005), M.A i Europeisk politik (College of Europe, 1999) B.A i statsvetenskap (Georgetown uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00