Debatt

M: Ge isbrytarna en tydlig roll i totalförsvaret

Sverige är i stort behov av nya isbrytare. Från Moderaternas sida vill vi att regeringen nu fattar beslut kring finansieringen av nya isbrytare. Detta är vitalt för vår säkerhet, fortsatta forskningsförmåga och för näringslivet. Det skriver M:s försvarspolitiska talesperson Pål Jonson.

Sjöfartsverkets isbrytare Atle, Frej och Oden vid kaj i hamnen i Luleå.
Sjöfartsverkets isbrytare Atle, Frej och Oden vid kaj i hamnen i Luleå.Foto: Pontus Lundahl/TT
Pål Jonson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige har i dag fem isbrytare. Tre av dessa (Ymer, Atle och Frej) tillhör den så kallade Atle-klassen och tillverkades på 1970-talet. De tre Atle-isbrytarna används för att hålla farleder i Östersjön och Bottniska viken öppna. Vidare finns den kombinerade isbrytaren och forskningsfartyget Oden. Under vintrarna används Oden för isbrytning i Bottniska viken. Somrarna chartras hon ut för forskningsexpeditioner Arktis. Slutligen finns den mindre isbrytaren Ale som opererar i Vänern.

De tre isbrytarna i Atle-klassen har över femtio år på nacken och även forskningsfartyget Oden närmar sig sin maximala livslängd. Det går inte längre att beställa reservdelar och det blir allt svårare att garantera säkerheten. Samtidigt är isbrytarna helt vitala för både forskning och säkerhet. Då regeringen valt att möta dessa behov med sedvanlig långsamhet röstade en majoritet i riksdagen förra året genom ett tillkännagivande där isbrytarna skulle finansieras via den nationella planen. En finansiering har dock ännu inte kommit på plats.

Stärka Sveriges försvarsförmåga

Under tiden som regeringen velar i denna fråga ökar oron bland transportörer och företag.

Moderaterna vill att Sverige ska erhålla en ledande position som sjöfararnation. Isbrytarna är en viktig maritim resurs som kan tjäna både näringslivet, försvaret och forskningsvärlden genom dess flexibla natur. Arktis som geopolitisk arena växer i betydelse och vi har inte råd att hamna efter i den maritima utvecklingen.

Moderaterna vill därför att jämsides dess forskningsverksamhet att isbrytarna ska ha en tydlig roll i totalförsvaret. Det kan till exempel ske genom att utrusta isbrytarna med minröjningsförmåga och pjäsbestyckning. Detta skulle stärka Sveriges försvarsförmåga och vår operativa rörlighet i regionen. Vid händelse av höjd beredskap eller krig skulle fartygen kunna bemannas av personal från Försvarsmakten.

Regeringen velar

Marinen står för närvarande inför ett stort behov av att förnya sina fartyg och försvarsgrenen spelar en viktig roll såväl i fred som i ett gråzonsläge och krig. Kan de framtida isbrytarna bidra till Sveriges marina förmåga skulle det stärka vår samlande försvarsförmåga.

Under tiden som regeringen velar i denna fråga ökar oron bland transportörer och företag. Samtidigt växer de geopolitiska utmaningarna i Arktis-området då både Kina och Ryssland fäster allt större intresse vid området. Alla dessa faktorer talar för att Sverige snarast måste införskaffa nya och förbättrade isbrytare. Det är centralt för vår nationella säkerhet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00