Grafik: 21 Nato-länder når inte upp till 2 procent av BNP

FÖRSVARSALLIANS. Efter att ha vägrat sälja Grönland till USA, anklagades Danmark för att inte bidra tillräckligt till Nato. Men det är bara åtta länder vars försvarsbudget är 2 procent av BNP.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar med media vid Försvarsministrarnas möte i Washington, april.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar med media vid Försvarsministrarnas möte i Washington, april.Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix
Josefin Lingström

USA:s president Donald Trump beklagade sig när Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) inte ville sälja Grönland till USA. Trump följde sedan upp kritiken med att på Twitter skriva att Danmark bara lägger 1,35 procent av BNP för försvarsalliansen Nato. 

Trump anser att Danmark åtminstone borde komma upp till 2 procent av BNP. Han fortsatte med att påstå att om det inte vore för honom själv, hade Danmark inte gått med på att öka sin försvarsbudget. 

Skedde innan Trump

Han kan dock inte ta åt sig äran helt för detta. Faktagranskaren Tjekdet har kollat Trumps påståenden. Det är 21 länder som inte har nått upp till 2 procent av BNP. Många Nato-medlemmar är redan igång med att öka sina budgetar.  

Medlemsländerna avtalade nämligen att öka sina försvarsbudgetar på ett Nato-toppmöte 2014 i Wales. Två år innan den amerikanska presidenten blev vald. 

Avtalet skedde som en direkt konsekvens av Rysslands invasion av Krim 2014. 

 

 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00