Grafik: 21 Nato-länder når inte upp till 2 procent av BNP

FÖRSVARSALLIANS. Efter att ha vägrat sälja Grönland till USA, anklagades Danmark för att inte bidra tillräckligt till Nato. Men det är bara åtta länder vars försvarsbudget är 2 procent av BNP.

USA:s president Donald Trump beklagade sig när Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) inte ville sälja Grönland till USA. Trump följde sedan upp kritiken med att på Twitter skriva att Danmark bara lägger 1,35 procent av BNP för försvarsalliansen Nato. 

Trump anser att Danmark åtminstone borde komma upp till 2 procent av BNP. Han fortsatte med att påstå att om det inte vore för honom själv, hade Danmark inte gått med på att öka sin försvarsbudget. 

Skedde innan Trump

Han kan dock inte ta åt sig äran helt för detta. Faktagranskaren Tjekdet har kollat Trumps påståenden. Det är 21 länder som inte har nått upp till 2 procent av BNP. Många Nato-medlemmar är redan igång med att öka sina budgetar.  

Medlemsländerna avtalade nämligen att öka sina försvarsbudgetar på ett Nato-toppmöte 2014 i Wales. Två år innan den amerikanska presidenten blev vald. 

Avtalet skedde som en direkt konsekvens av Rysslands invasion av Krim 2014. 

 

 

Forrige artikel Andersson får draghjälp av Riksbanken Andersson får draghjälp av Riksbanken Næste artikel M: Fler utlänningskontroller och fler  avtal med andra länder M: Fler utlänningskontroller och fler avtal med andra länder
SD: Okunskapen om Syrien är ett faktum

SD: Okunskapen om Syrien är ett faktum

DEBATT. Kurdiska hjältar tillåts slaktas av Turkiet i Afrin. Trots det röstade sju av åtta partier i riksdagen för rådslutsatser som uttrycker stöd till förövarna, skriver Markus Wiechel och Martin Kinnunen från Sverigedemokraterna.