Debatt

Debatt: Staten ska alltid garantera brottsoffer kompensation

DEBATT. Med anledningen av att det är Internationella brottsofferdagen skriver Katja Nyberg (SD) om att staten ska garantera att brottsoffer får kompensation – och att gärningsmannen krävs på samma summa pengar. 

Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Katja Nyberg (SD)
Ledamot i justitieutskottet, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA)

 

I dag är det 30 år sedan Internationella brottsofferdagen instiftades. Det är en speciell dag som vi ägnar åt de som blivit utsatta för någon form av brott eller kränkning. Det kan vara människor som blivit utsatta för vålds- eller sexualbrott, människor som fått utstå fysisk eller psykisk misshandel, människor vars fysiska ärr försvunnit men som fortfarande bär runt på en ryggsäck full av ångest och vemod.

Förtroendet för rättsväsendet måste stärkas

I dagens samhälle läggs fokus på helt fel saker. Vi läser ständigt om brottsoffer som inte får upprättelse, som inte vågar anmäla och som inte plockas upp av samhällets skyddsnät – samtidigt som gärningsmännen kommer undan lättvindigt. I dag går våldtäktsmän ofta fria eller får sitta inne några månader medan deras offer tvingas byta skola, jobb eller stad för att undvika sina gärningsmän. Det är fullständigt oacceptabelt. Som ett resultat av detta ser vi nu hur tryggheten på våra gator och torg sjunker samtidigt som tilliten mellan människor minskar. Den sammanhållning och känsla av gemenskap som präglat Sverige under lång tid är på god väg att ersättas med misstrohet och hopplöshet. Om vi inte bromsar denna negativa utveckling kommer medborgarnas förtroende för rättsväsendet att urholkas fullständigt.

Upprättelse

I det läget har vi alla ett ansvar, i rollen som politiker eller omtänksam medmänniska, att visa omsorg och förståelse för de som utsatts för brott. Som politiker är det centralt att vi tydligt visar vilken sida vi står på. Sverigedemokraterna kommer alltid att stå på den utsattes sida, vi kommer aldrig att ta förövarens parti. Vi arbetar outtröttligt för att förändra attityder och lagstiftning i en riktning som ger upprättelse för brottsoffren och där gärningsmännen straffas på riktigt.

Mjäkande med brottslingar

Om vi inte bromsar denna negativa utveckling kommer medborgarnas förtroende för rättsväsendet att urholkas fullständigt.

När någon som blivit utsatt för ett grovt brott riskerar att möta sin förövare på gatan, vid busshållplatsen eller i mataffären, några månader efter att brottet begåtts, är det ett tecken på ett allvarligt systemfel. Den svenska lagstiftningen har alltför länge genomsyrats av en handfallenhet gentemot grova våldsbrottslingar. Den har präglats av en överslätande attityd och en signalering som konstaterar att brott är illa men inte tillräckligt illa för att du ska hamna bakom lås och bom under en längre tid. Detta mjäkande med brottslingar är oacceptabelt och en skymf mot alla brottsoffer. Inom socialliberala kretsar är den ständiga motiveringen till låga straff att det är någon annans fel. För lite fritidsgårdar, för stora klyftor, bristande integration. Fantasin sätter inga gränser när ett brott ska förklaras och förstås.

Ett hån mot brottsoffer

Samtidigt som brottslingars gärningar förminskas i betydelse, behandlas deras brottsoffer skamlöst nonchalant. Den ekonomiska kompensationen, utifall det utgår någon, blir närmast ett hån. Med vår politik kommer staten alltid att garantera att brottsoffer blir kompenserade, för att sedan kräva samma summa av gärningsmannen. Sverigedemokraternas utgångspunkt är tydlig. Konsekvens ska innebära just konsekvens i ordets rätta bemärkelse. Vår politik skyddar vanligt hederligt folk som vill leva sina liv i lugn och ro, utan risken att bli utsatta för brott. Vi har de skarpa förslagen som slår hårt mot brottslingar och som värnar den utsattes rätt att bli sedd och tas på allvar. 

Nämnda personer

Katja Nyberg

Riksdagsledamot (SD), talesperson i polisfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00