Debatt

”Behövs både lagstiftning och stöd till kontantinfrastrukturen”

Det är värdefullt att aktörer engagerar sig i kontantfrågan. Det fungerar inte att passivt se på medan kontanterna försvinner, skriver Per Åsling (C) och Björn Eriksson, Kontantupproret, i en slutreplik.

”Förväntan är att den utredning som arbetar under ledning av Anna Kinberg Batra ska presentera lösningar. Hon menar dock att hon är begränsad i sitt uppdrag och inte kan föreslå saker som politikerna tidigare avvisat.”
”Förväntan är att den utredning som arbetar under ledning av Anna Kinberg Batra ska presentera lösningar. Hon menar dock att hon är begränsad i sitt uppdrag och inte kan föreslå saker som politikerna tidigare avvisat.”Foto: Jessica Gow/TT
Björn Eriksson
Per Åsling
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nina Wenning från Bankomat AB skriver om kontanterna i en replik på vår artikel i ämnet. Hon ser liksom vi stora faror i att kontanterna försvinner. Däremot menar hon att metoden för att komma till rätta med detta går via en brittisk stimulansmodell i stället för en dansk lagstiftningslösning.

Läs också

Skapar stora risker

Först vill vi säga att det är värdefullt att fler aktörer engagerar sig i kontantfrågan. Att vårt nationella betalmedel, kontanterna, är på väg att försvinna skapar stora risker, något som bland annat Riksbanken varnat för. Förutom dessa risker handlar kontantfrågan om att runt en miljon människor inte har möjlighet att använda digitala betalmedel och då hamnar i ett utanförskap.

Den här inställningen känns tyvärr bekant – gör inget förrän krisen är ett faktum.

Det kan vara människor på landsbygden med dålig täckning, funktionshindrade som inte kan hantera koder eller kvinnor som behöver fly från våldsamma män. Kontanterna blir därför också en fråga om demokrati – att alla ska få vara delaktiga i vårt samhälle.

Tyvärr finns inget sammanhållet ansvar för frågan i regeringen. Förväntan är att den utredning som arbetar under ledning av Anna Kinberg Batra ska presentera lösningar. Hon menar dock att hon är begränsad i sitt uppdrag och inte kan föreslå saker som politikerna tidigare avvisat. Hon pekar alltså tillbaka.

Den här inställningen känns tyvärr bekant – gör inget förrän krisen är ett faktum.

Regeringens ansvar att agera

Verkligheten förändras varje dag och problemet är att handeln sakta men säkert avvecklar kontanterna. Människor får inte använda dem, trots att det är ett legalt betalmedel.

Det behövs både lagstiftning och ett stöd till kontantinfrastrukturen. Det räcker inte att stötta en infrastruktur eftersom butikerna ändå gör som de vill. Den danska lösningen är enkel och den fungerar. Med en sådan politisk signal kommer handeln blixtsnabbt att inse att det vore oklokt att ta bort de kontantkassor som de har i dag, eftersom de då skulle behöva investera i nya vid en lag.

Nu är det regeringens ansvar att agera. Det fungerar inte att passivt se på medan kontanterna försvinner.

Läs tidigare inlägg i debatten

Statens ansvar att kontanthanteringen fungerar

Det borde vara självklart att ansvaret för en samhällsviktig infrastruktur ska ligga på staten och inte på marknadsaktörer. Vår förhoppning är att Anna Kinberg Batra i sin utredning ger förslag på hur staten kan ta ansvar för kontanthanteringen, skriver Nina Wenning, Bankomat, i en replik.

Slapp kontantlagstiftning utsätter oss för stora risker

Utredningen som Anna Kinberg Batra fått i uppdrag att leda kommer att avgöra kontanternas framtid i Sverige. Våra grannländer har regler som säkrar kontanternas ställning. Det är dags att även vi får motsvarande regelverk, skriver Per Åsling (C) och Björn Eriksson, Kontantupproret.
 

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00