Vilde kommer att följa Liberalernas linje

Emma Carlsson Löfdahl (-), tidigare liberal riksdagsledamot, kommer att följa Liberalernas linje i eventuella statsministeromröstningar säger hon till Altinget. Samtidigt meddelar hon att hon lämnar riksdagen den 31 juli.

Emma Carlsson Löfdahl kom in i riksdagen 2009. Från och med den 1 augusti 2021 är hon inte längre riksdagsledamot.
Emma Carlsson Löfdahl kom in i riksdagen 2009. Från och med den 1 augusti 2021 är hon inte längre riksdagsledamot.Foto: Riksdagen
Johan Manell

I den tajta mandatkamp som kan uppstå efter eventuella talmansrundor i en potentiell statministeromröstning kommer Emma Carlsson Löfdahl (-) att följa Liberalernas linje, i alla fall om inget oförutsett inträffar.

– Jag har varit tydlig med sedan jag slutade att jag är liberal, jag är vald på ett liberalt mandat och jag röstar med Liberalerna. Det har jag gjort hittills. Sen kan det alltid uppstå saker som gör att man känner att det här går inte. Men som det känns nu kommer jag att göra som de, säger hon till Altinget.

Slutar i riksdagen

Det kan vara ett viktigt besked för Ulf Kristersson. Det är nämligen så att M, KD, SD och L tillsammans har 173 mandat. Med Carlsson Löfdahl på sin sida räcker det att de hittar en person i till exempel Centerpartiet som röstar nej till Löfven så kan han inte tillträda på nytt.

Det återstår att se om det kommer att bli någon sådan omröstning. Men sker det senast den 31 juli är det med Emma Carlsson Löfdahl vid en av knapparna. Det är nämligen då hon gör sin sista riksdagsdag. Beskedet från i höstas att hon skulle sitta mandatperioden ut, stämde helt enkelt inte.

– När jag ställde upp i valet 2018 hade jag bestämt mig för att det skulle vara min sista mandatperiod. Jag bestämde mig också för att jag skulle lämna över till min efterträdare innan mandatperiodens slut. Men jag har valt att inte berätta det för jag vet att går man ut med det så kommer tjatet hela tiden när jag ska avgå, säger hon och fortsätter:

– Min tanke var att lämna över vid nyår. Sen kom corona och jag har jobbat hemifrån och jag känner att jag inte vill börja om igen och åka iväg de här månaderna som är kvar utan då är det bättre att lämna redan nu.

Bostadsupplägg

Emma Carlsson Löfdahl lämnade den liberala riksdagsgruppen våren 2019 efter att Aftonbladet avslöjat ett bostadsupplägg där hon hyrde en lägenhet av sin man och på så sätt fick ut maximal hyresersättning från riksdagen. I september 2020 fyllde Carlsson Löfdahl 50 år och passerade då gränsen för inkomstgaranti till och med pensionen. Något som kan ge henne sju miljoner mer än om hon lämnat före sin 50-årsdag.

Han tar över

Ny liberal riksdagsledamot från och med den 1 augusti blir Jakob Olofsgård (L) från Jönköping. Även han tycks vara villig att följa Liberalernas Kristerssonlinje.

– I och med omröstningen igår (läs måndag) så finns inte januariöverenskommelsen längre. Det är nya förutsättningar. Därför gick vi igår ut väldigt tydligt med att nu söker vi oss mot borgerligheten. Den tydligheten känner jag att det var bra att vi var snabba med ut i går, säger han till P4 Jönköping.

Café

Carlsson Löfdahl tänker från och med augusti fokusera på det café med cateringverksamhet som hon har startat.

– Det började jag med redan förra sommaren för att förbereda mig på att sluta. Så att jag har något att jobba med för att sitta still och rulla tummarna tänker jag inte göra. Så jag ska ge det en chans och se om jag kan leva på mitt företag, säger hon till Altinget.

Läs också

Nämnda personer

Emma Carlsson Löfdahl

Tidigare riksdagsledamot (L)
Social omsorg (Hälsohögskolan Jönköping, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00