Väljare röstar oftare på olika partier i riksdag och kommun

KORTNYTT: Allt fler väljare röstar på olika partier i riksdagsval respektive kommunval. 

Axel Berggren

I 2014 års val uppgick röstdelning till 33 procent, en kontinuerligt ökande trend som var har varit synlig sedan 70-talet, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting.

I ett antal kommuner kan stödet variera kraftigt mellan riksdags- och kommunval vilket kan orsakas av en rad olika faktorer. Till exempel kan ett lokalt oppositionsparti, såsom Demokraterna i Göteborg, ha en lokal kärnfråga med hög förankring inom ett litet geografiskt område vilket leder till stor popularitet i kommun eller landstingsval. En annan möjlig orsak är att man i riksdagsvalet i större utsträckning röstar taktiskt så att ett parti kan klara riksdagsspärren. 

Läs mer: Stora regionala skillnader i partisympatier

En annan faktor kan vara att en kommunstyrelseordförande har blivit mycket populär i en kommun och därav får partiet fler röster än vad de kan erhålla i ett riksdagsval. En annan möjlig orsak är att man i riksdagsvalet i större utsträckning röstar taktiskt så att ett parti kan klara riksdagspärren. Detta visar på att väljare i högre utsträckning än tidigare röstar utifrån lokala förhållanden och händelser.    

Gör Altingets valtest: Finansminister för en dag


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00