V: Höj skatten rejält för rika

Vänsterpartiet vill se en skattereform som gör att de allra rikaste personerna får betala betydligt mer i skatt än de gör idag. Detta för att stärka välfärden.

− Vi behöver beskatta de rikaste mer. I dag har de 10 procent av de rikaste 60 procent av förmögenheten, sade Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson på partiets ekonomiskpolitiska seminarium.

Det är en tradition i Almedalen med ekonomiskpolitiska seminarier men för Vänsterpartiet var det första gången. Det var också viktigt för partiet att berätta om helheten i sin ekonomiska politik då denna blivit otydlig de senaste fyra åren i och med budgetsamarbetet med regeringspartierna. I och med detta har Vänsterpartiet, till skillnad från de övriga oppositionspartierna, inte lagt några egna budgetmotioner.

Men nu har man samlat ihop de förslag på skatteområdet som man väljer att profilera i valrörelsen. Förslagen är många och den gemensamma nämnaren är att de främst drabbar de som har högst inkomster eller störst förmögenheter.

Login