Utbrett näthat mot journalister

KORTNYTT. Varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna i flera diskussionsforum och digitala miljöer nämns i sammanhang om hat, hot och kränkningar. 

Hedda Jakobsson

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har på uppdrag av branschorganisationen TU - medier i Sverige undersökt hur hat och kränkningar mot 2382 journalister sett ut i fyra olika digitala miljöer. Studien omfattar över 8,5 miljoner kommentarer och inlägg på sidorna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1995 och 2018. 

Läs också: Tidningar klandras för #MeToo-publiceringar

Studien räknar alla inlägg som innehåller namnet på en journalist och ett kränkande uttryck som hat mot journalister. Det är 752 journalister som omnämns i kommentarerna och i 335 sammanhang uttrycks det hat. Allt som allt är det 45 procent av de nämnda journalisterna utsatta för näthat. Vissa mer än andra, framför allt ledarskribenter och politiska kommentatorer nämns mer ofta.  

– Hoten och trakasserierna mot journalister är en fara för demokratin på flera sätt. De kan leda till att viktiga granskningar inte blir gjorda, att en lömsk tystnad sprider sig och att färre är villiga att ägna sig åt journalistik, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige i ett pressmeddelande. 

I varje studerad digital miljö är det ett tiotal användare som står för 20 till 30 procent av det sammanlagda antalet hatinlägg om journalister. 

Nämnda personer

Jeanette Gustafsdotter

Institutionschef Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, tillträdande vd Helsingborgs arena och scen AB
Jur. kand. medierätt (Uppsala uni., 1992), journalistexamen (Mittuniversitetet, 1993), ämneslärarexamen (Luleå uni., 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00