Om  
Pär Holmgren

Pär Holmgren lämnar språkrörsvalet

Europaparlamentarikern Pär Holmgren drar tillbaka sin kandidatur till språkrör för Miljöpartiet. Det bekräftar han för SVT Nyheter.

Pär Holmgren ställer sig bakom motkandidaterna Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin.
Pär Holmgren ställer sig bakom motkandidaterna Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin.Foto: Fredrik Hjerling
Axel Hyttnäs Telin

Miljöpartiets valberedning presenterade i fredags sitt förslag till nytt manligt språkrör: riksdagsledamoten och tidigare Stockholmspolitikern Daniel Helldén.

Vid lunchtid på tisdagen kunde DN erfara att Pär Holmgren drar tillbaka sin kandidatur. Holmgren bekräftar att det stämmer för SVT Nyheter.

Han tror att det skulle gå att kombinera rollen som EU-parlamentariker med språkrörsposten, men att det också är ”uppenbart att partiet för närvarande inte är redo”.

– Jag saknar det stöd som krävs för att driva den linjen, säger Pär Holmgren till SVT.

Pär Holmgren kommer att backa motkandidaterna Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin, i stället för att ställa sig bakom Daniel Helldén, som vill att partiet lägger större fokus på klimatfrågan. Men Pär Holmgren tror inte att det är rätt väg för partiet.

– Jag har jobbat med klimatfrågan i hela mitt vuxna liv. Och ju längre vi kommer in i klimatkrisen desto viktigare blir det för partiet att bredda sina frågor till att även omfatta fördelningspolitik.

Kvar som motkandidater är också Torbjörn Nilsson, språkrör i Värmland, och Carl Ståhle, ledamot i partiets klimatnätverk.

Altinget har sökt Pär Holmgren.

Läs också

Nämnda personer

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)
Licentiatexamen i meteorologi (Uppsala uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00