Daniel Helldén: Kommer bli diskussioner

Daniel Helldén är redo på diskussioner med Märta Stenevi när han nu föreslås till Miljöpartiets nya språkrör, men han tror fortfarande att samarbetet kommer fungera. Om det till slut blir han som tar över avgörs dock först på kongressen. ”Vi får se nu vilka som ställer upp”, säger Grön ungdoms Leon Mc Manus.

Riksdagsledamoten och partiets trafikpolitiska talesperson Daniel Helldén är Valberedningens förslag till nytt språkrör när Per Bolund kliver av i november.
Riksdagsledamoten och partiets trafikpolitiska talesperson Daniel Helldén är Valberedningens förslag till nytt språkrör när Per Bolund kliver av i november.Foto: Christine Olsson/TT
Rebecka PrahlMiranda Olsson

Miljöpartiets valberedning presenterade på fredagsmorgonen sina förslag till språkrör. Daniel Helldén, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, föreslås ta över efter Per Bolund.

– Daniel och Märta har en bred politisk erfarenhet med sig och tillsammans kan de stärka politiken, säger valberedningens ordförande Louise Arndt på en pressträff. 

– Jag känner mig verkligen hedrad och glad. Det är roligt att valberedningen ger mig det här förtroendet, säger Daniel Helldén till Altinget.

 Nuvarande språkrör Märta Stenevi föreslås bli omvald.

– Jag är väldigt stolt att ha föreslagits av valberedningen att fortsätta leda, och jag kommer fortsätta göra det, säger Märta Stenevi vid pressträffen. 

Läs också

Helldén: Kommer bli diskussioner

I går rapporterade Svenska Dagbladet om att Stenevi motsatte sig valet av Helldén och åkte hem till Skåne i stället för att vara med på en planerad pressträff med honom, något som Stenevi avfärdar och förklarar med att hon åkte hem av familjeskäl. 

Helldén har varit tydlig med att partiet under regeringsåren borde varit bättre på att tala om vilken politik de faktiskt genomförde. Han tycker även att MP borde fokusera mer på klimatfrågan. 

Vi måste vara bäst på vårt område

Daniel Helldén

– Varje gång ett språkrör pratar om andra frågor, så är det en förlorad möjlighet att prata om våra kärnfrågor, sade Helldén i en intervju med Aftonbladet i samband med att han meddelade sin kandidatur.

Stenevi är i stället en förespråkare av ett bredare miljöparti, som också ska vara starka i de sociala frågorna.

Helldén uppfattar att han har stöd för sin linje i partiet, men ser dock att samarbetet med Stenevi kommer fungera.

– Miljöpartiet har två språkrör och såklart kommer det bli diskussioner mellan oss. Jag tycker att klimat- och miljöfrågorna måste ha en avgörande och framträdande roll hela tiden. Vi måste vara bäst på vårt område, men det betyder inte att man inte ska prata om de andra frågorna, säger han.

”Får se vilka som ställer upp mot Helldén”

Miljöpartiets ungdomsförbund står bakom Stenevi, men avvaktar eventuella avhopp bland kandidaterna innan de tar ställning till vem de vill se som nytt språkrör vid sidan av henne.

– Vi i Grön ungdom har varit tydliga hela tiden med att både klimat- och sociala rättvisefrågor måste prioriteras. Vi får se nu vilka som ställer upp mot Helldén, säger Leon Mc Manus, språkrör för Grön ungdom.

Är du besviken över valberedningens förslag?

– Jag är språkrör för Grön ungdom och företräder mina medlemmar. Vi har ingen samlad åsikt än utan kommer att ha en intern dialog i förbundet om vilken kandidat vi gillar bäst.

Leon Mc Manus är starkt kritisk till uppgifterna i media den senaste tiden, om Stenevis ledarskap och konflikten med Helldén.

– Jag skäms väldigt mycket över det här. Att folk i partiet läcker sånt här och utnyttjar situationen för att utmåla Märta på ett dåligt sätt. Det är bland det fulaste jag sätt, det måste sluta, säger han.

Ungdomsförbundet har varit en av de starkaste förespråkarna för att partiet ska övergå till ett språkrör. Men när Miljöpartiets ombud röstade om frågan landade man i att behålla den nuvarande språkrörsmodellen, en fråga som dock inte avgörs förrän på kongressen.

Helldén har tidigare sagt att han kandiderar även om partiet övergår till ett språkrör.

– När de frågorna kom sade jag att jag kvarstår om det blir ett språkrör, för jag tycker att jag har en viktig roll för partiet. Men det kommer inte hända, säger han. 

Läs också

Siktar på 12 procent

Miljöpartiet har i många år dragits med låga opinionssiffror. I de senaste två riksdagsvalen har partiet landat strax över spärren.

Daniel Helldén, som valdes till riksdagsledamot förra hösten, siktar högre – runt tolv procent.

– Där tycker jag vi ska ligga. Men vi kommer inte göra det 2026, säger han till Altinget.

I Stockholmspolitiken har Helldén samarbetat högerut med de dåvarande allianspartierna. Men en liknande lösning på riksplan ser han inte är aktuell i dagsläget.

– Den kommunala politiken är helt annorlunda än den nationella. Det är helt andra förutsättningar. Så som det ser ut på nationell nivå tror jag inte på det. Vi har en opposition som är bra, säger han.

Beslut om vem som blir Miljöpartiets nya språkrör fattas på partiets kongress i november. 

Läs också

Nämnda personer

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

Leon McManus

Språkrör Grön ungdom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00