Debatt

Unga kristdemokrater: Upphäv erkännandet av Palestina, regeringen

Regeringen har meddelat att biståndet till Palestina ska dras in. Det är bra, men det räcker inte. Det skriver KDU:s förbundsordförande Stefan Sarmes och Kristdemokratiska studentförbundets förbundsordförande Lucas Svärd.

Den palestinska ”staten” har berövat sitt folk självbestämmanderätten, skriver debattörerna.
Den palestinska ”staten” har berövat sitt folk självbestämmanderätten, skriver debattörerna.Foto: KDU/KSF
Stefan Sarmes
Lucas Svärd
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

1 200 döda. De flesta av dem civila. Det är resultatet av terrororganisationen Hamas övergrepp på det israeliska folket. Civila kidnappade. Kvinnor våldtagna. Barn halshuggna. Alla för att de bor i Israel. Dessa våldsdåd förpliktigar oss att ta ställning. De förpliktigar oss att stå upp för det israeliska folket, men också att se över vår inställning till det terrorkopplade palestinska ledarskapet.

Dåligt omdöme av Wallström

2014 erkände en nyvald socialdemokratisk regering Palestina som stat. Detta tog de flesta på sängen, inte minst den borgerliga oppositionen. Det hade inte förankrats hos någon utanför regeringen och skedde utan vare sig utredning eller demokratisk debatt. Detta trots att erkännandet var mycket kontroversiellt då ”staten” Palestina är svår att skilja från terroristorganisationen Hamas.

Redan vid erkännandet hade vi reservationer om terrorkopplingarna. Vi menade då, precis som nu, att det var ansvarslöst att erkänna Palestina som stat samtidigt som dess ledning består till stor del av terrorister. Det visar på dåligt omdöme och skadar såväl fredsprocessen som den förtryckta palestinska lokalbefolkningen.

Det är för oss mycket tydligt: Sverige måste häva erkännandet av Palestina som stat.

Regeringen har meddelat att biståndet till Palestina ska dras in. Det är bra. Allt för mycket internationellt bistånd har på ett eller annat sätt gått till att finansiera antisemitisk propaganda, vapen och nu även massmord av judar. Kanske är detta en väckarklocka för hur svenskt bistånd fungerar. Men det räcker inte.

Hamas vill utplåna Israel

”Palestinska ledningen har inte tydligt tagit avstånd från de avskyvärda terrordåden”, säger biståndsministern Johan Forssell (M). Problemet är dock inte bara att den palestinska ledningen inte tagit avstånd från terrorister, utan att den också består av terrorister. Så många som 73 av 132 ledamöter i det palestinska parlamentet, en majoritet, är från Hamas: den terrororganisation som under helgen dödade barn och kidnappade kvinnor.

Det är för oss mycket tydligt: Sverige måste häva erkännandet av Palestina som stat. Det ursprungliga erkännandet motiverades med att Palestina erkände Israels gränser och rätt att existera. Detta trots att Hamas har som uttalat mål att utplåna Israel. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har också accepterat Hamas terrordåd under helgen och rättfärdigat det som självförsvar.

Den ”stat” som nu är erkänd är allt annat än en representativ organisation för palestiniers bästa. Det är en korrupt myndighet med starka terrorkopplingar. De senaste valen hölls 2006, och presidenten har suttit i 18 år på ett mandat som skulle vara i fem. Den palestinska ”staten” har berövat sitt folk självbestämmanderätten. Därför borde vi också dra tillbaka vårt erkännande av Palestina som stat.

Nämnda personer

Johan Forssell

Utrikeshandels- och utvecklingsbiståndsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024