Statssekreterare mörkade beslut om kärnkraftsuppdrag: Kunde inte säga något

När Altinget frågade miljödepartementets statssekreterare Anders Grönvall om det utlovade kärnkraftsuppdraget till Strålsäkerhetsmyndigheten löd svaret att det är ganska säkert att beslutet ska fattas inom kort. I själva verket hade regeringen fattat beslutet dagen före. "Jag fick inte prata om det" svarar Anders Grönvall.

Det kan bli aktuellt att öppna upp för ytterligare platser för kärnkraft i Sverige, menar statssekretaren. <br>
Det kan bli aktuellt att öppna upp för ytterligare platser för kärnkraft i Sverige, menar statssekretaren.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Den 21 juni utlovade regeringen i ett "kraftpaket för mer billig el" att:

"Regeringen kommer ge Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att vi ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Uppdraget kommer att omfatta att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik såsom små modulära reaktorer".

Men själva uppdraget har lyst med sin frånvaro sedan dess, även om S-regeringens företrädare lyft fram det som centralt i valdebatten kring kärnkraftens roll framöver.

– Vi kommer ju att ge ett Strålsäkerhetsmyndigheten nu också ett uppdrag att titta på den tekniska utvecklingen kring kärnkraft, och om den är en anledning att förändra regleringen av kärnkraften i Sverige, sa exempelvis statsminister Magdalena Andersson i partiledarutfrågningen i SVT:

– Men vi säger ju att är det så att det finns intresse från privata aktörer att bygga ny kärnkraft, så är det fullt möjligt att göra det.

När Altinget på fredagen ställer frågor om hur det går med uppdraget till klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) statssekreterare Anders Grönvall, svarar han att det förberedande arbetet är färdigt, och att beslut väntas i närtid. 

– Det är på gång inom kort.

Måste ni ta beslutet före valet?

– Ja. Det kommer vi nog att göra. Det är nog ganska säkert, om inte någon skit händer.

Finns det någon förklaring till att uppdraget inte kommit ännu, har det legat och skvalpat?

– Det har inte legat och skvalpat. Vi har jobbat stenhårt med det. Det har varit högt tempo och de har varit jätteduktiga och levererat. Så det kommer inom kort.

Klart – men oklart när?

Men på lördagen visar det sig att ärendet inte alls skulle beslutas i närtid, utan att regeringen hade fattat beslutet dagen före intervjun. Ärendet hade inte varit uppsatt på ärendeförteckningen till torsdagens regeringssammanträde, utan tillagts senare.

Det är en sak att säga att det fattats ett beslut, det är en sak att säga att det är expedierat.

Anders Grönvall
Statssekreterare Miljödepartementet (S)
Anders Grönvalls förklaring till sina undanglidande svar är att beslutet inte lämnat myndigheten och därmed inte upprättats.

– Det var inte expedierat, och därför fick jag inte prata om det.

Varför sa du då att beslutet inte hade fattats ännu?

– Det är en sak att säga att det fattats ett beslut, det är en annan sak att säga att det är expedierat.

Hur ska vi veta när det du säger stämmer eller ej framöver?

– Vi kan inte vara säkra på att ett beslut fattas bara för att ett ärende tas upp på sammanträdet. Vi måste avvakta besked om expediering.

Att TT, till skillnad från Altinget, får information om regeringsbeslutet förklarar Grönvall med att beslutet expedierades på fredagseftermiddagen. 

Öppnar för SMR på fler platser

Under måndagseftermiddagen får Altinget ut själva regeringsuppdraget. Expedierat på fredagseftermiddagen, enligt Grönvall. Expedierad på måndagen, enligt en enhetschef på miljödepartementet.

Där står det bland annat att Strålsäkerhetsmyndigheten enligt uppdragsbeskrivningen ska analysera förutsättningarna för tillståndsprövning av små modulära reaktorer, SMR, inför en möjlig byggnation på en eller flera platser,

Innebär detta att ni är intresserade av att ändra lagen så att fler platser ska kunna vara aktuella än dagens tre?

– Alltså så här. Ska man bygga ett nytt vanligt stort kärnkraftverk så tänker jag att det är svårt att göra det på någon annan plats än där ledningarna är dragna nu. Det innebär ganska omfattande utmaningar, nätmässigt. Det kan vara svårt även om man skulle ändra reglerna, då tror jag att kostnaderna skulle vara svåra och att det skulle innebära att vi får dra om hela näten. Så det är en sak, säger Anders Grönvall till Altinget och fortsätter:

– Men om man ska ha SMR så kan man ha SMR som inte är kopplade till nätet. Man kan ha en SMR som till exempel producerar vätgas till en stålindustri eller till ett sinterverk hos en järngruva. Och då öppnar sig andra möjligheter. Sedan behöver kanske inte små modulära reaktorer ha lika stora nätdragningar som stora kärnkraftsverk. Det är den typen av frågor som ska tittas på.

Så ni öppnar dörren till fler platser via uppdragets beskrivning?

– Men fortfarande är det så att ska du placera det någon annanstans än några andra platser än där ledningarna är dragna, så innebär det på något vis att du måste styra om nätet så att det funkar. Det vet inte jag vad som är möjligt. Det är ju samma med de stora havsbaserade anläggningarna, som är väldigt nätkrävande.

Så det begränsade skälet är inte lika starkt för en SMR?

– Nej, det kan det ju inte vara, när det producerar mycket mindre el, säger Grönvall och fortsätter:

– Och det behöver inte vara en politisk fråga, utan det är mer en nätteknisk frågan. Sedan är det också det att kommunen ska säga ja, så det är klart att det kan bli en lokalpolitisk fråga.

Var ser du de svåraste avvägningarna i det uppdrag som myndigheten nu ska bita tag i?

Ska man ha det på ett annat ställe så måste vi ändra lagen, och reglera om detta. Men det kanske de kommer fram till, och tycker är fullt möjligt. Då får vi ta ställning till det då.

Anders Grönvall
Statssekreterare Miljödepartementet (S)
– Det här måste ju ändå samordnas inom EU, kring vilka regler man ska ha för ny teknik och nya metoder. Så det pågår ju parallellt ett arbete där. Det är nog det som SSM får arbeta med, tillsammans med sina internationella kollegor. Att utveckla det regelverket.

Hur ser du på typgodkännandefrågans koppling till att det ändå också finns platsbundna risker?

– Men den prövningen sker ju via miljötillstånd. Så det blir enligt den markanvändningsfrågan i miljöbalken och kärntekniklagen. Men, ska man ha det på ett annat ställe så måste vi ändra lagen, och reglera om detta. Men det kanske de kommer fram till, och tycker är fullt möjligt. Då får vi ta ställning till det då.

Strålsäkerhetsmyndigheten har nu två deadlines att förhålla sig till det kommande året. Uppdraget att se över regelverken för befintlig kärnkraft ska presenteras redan februari nästa år. I övriga delar, bland annat rörande föreskrifterna för små modulära reaktorer, har de på sig fram till juni 2023, med att presentera sin analys.

Nämnda personer

Anders Grönvall

Konsult, konsultbyrån 2050
Journalist (Journalisthögskolan i Göteborg 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00