Spahotell, vindkraft och vägar – det röstar kommunerna om i höst

Tre kommuner genomför folkomröstningar i samband med höstens val. I Halmstad har kommunens hotellplaner lett till personliga påhopp och anklagelser. – Det har blivit en väldigt infekterad fråga, säger kommunstyrelsens ordförande.

Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall i centrala Halmstad? Den frågan får&nbsp;kommunens invånare ta ställning till i en av de tre lokala folkomröstningar som genomförs i samband med valet.<br>
Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall i centrala Halmstad? Den frågan får kommunens invånare ta ställning till i en av de tre lokala folkomröstningar som genomförs i samband med valet.
Foto: White arkitekter
Miranda Olsson

Av landets 290 kommuner har folkinitiativ i Söderhamn, Trelleborg och Halmstad lockat så pass mycket stöd att en fjärde färg på valsedlarna kommer att tryckas upp till valdagen.

Vindkraft, vägar och hotell

Folkomröstningarna handlar om tre vitt skilda, men alla omstridda, frågor.

I Trelleborgs kommun ska invånarna rösta om vägsträckningen till stadens hamn. Kommunen har velat bygga en ny östlig infart, medan folkinitiativet bland annat pekar på omfattande kostnader med en sådan förändring.

Planerna på vindkraftsetablering till havs, en aktuell fråga för många kommuner, är föremål för två folkomröstningarna i Söderhamn – en mer generell än den andra – och har lett till personangrepp och mordhot riktade mot kommunpolitiker, vilket bland annat Dagens ETC rapporterat om.

Även i Halmstad har planerna på ett hotellbygge väckt upprörda röster och påhopp riktade mot kommunpolitikerna.

– Vi är några politiker som har hängts ut och anklagats för korruption och liknande, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) till Altinget.

Frågan har delat stan

Frågan om ett hotell i Halmstad har varit på tapeten sedan 2017 då kommunen utlyste en tävling om utformningen av ett hotell på Österskans, en plats i centrala Halmstad som tidigare varit bussterminal. Kommunen ville att området nära stadens teater skulle förvandlas från trafiknav till en kulturell knutpunkt vid Nissan.

– Det finns ett behov att lyfta den här delen av centrum och tillgodose besöksnäringen, säger Jonas Bergman.

De senaste bilderna på Facebook har fått fler tummar upp än arga gubbar.

Jonas Bergman
(M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun

När en vinnare sedan utsågs och planerna togs vidare växte ett motstånd bland invånare i kommunen.

– Frågan har delat stan i två läger kan man säga, de som vill bevara karaktären på Halmstads stadskärna och de som vill utveckla och förändra.

Över 8 000 namn

Jonas Bergman (M) beskriver hur en investerare står redo att lägga stora resurser på ”ett spännande hotell med sky bar, saluhall och ett centralt spa”.

Det är svårt att tänka sig att någon annan hotellaktör skulle vara intresserad av att kasta sig in i något sånt här igen.

Jonas Bergman
(M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad

Han trodde inte att gruppen som var emot projektet skulle få in så många namn.

– Så man tog det väl inte på så stort allvar heller. Där hade man säkert kunnat göra ett bättre arbete med att diskutera och förankra beslutet.

8 661 godkända namnunderskrifter var fler än de tio procent av kommuninvånarna som krävdes för att politiken skulle lyfta frågan.

”Det är lätt att rösta nej”

Halmstads kommunfullmäktige beslutade först att omröstningen skulle hållas i januari i år. Då uppskattade kommunen kostnaden till 5,5 miljoner kronor. I Söderhamns kommun beräknades en separat omröstning kosta omkring 1,5 miljoner kronor medan omröstningen på valdagen ligger runt 1 miljon.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun.
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun. Foto:

Med endast två månader kvar till omröstning beslutade även Halmstads kommun att flytta allt till valet.

– Om vi från början hade bestämt att det skulle ske på valdagen så hade det blivit billigare. Vi har redan vallokaler, valförrättare och allting. Men det kostar en del att anordna, samtidigt som det ju är en del av demokratin, säger Jonas Bergman.

Han tror att valdeltagandet blir desto högre när omröstningen nu ska ske på valdagen. Han är dock kluven till folkomröstningar som en betydande del av den lokala demokratin.

– Speciellt kanske när det gäller en sån här fråga. Vi har ändå en representativ demokrati, och allt vi beslutar och gör är en del av ett sammanhang.

– Det är lätt att rösta nej till saker, men det ger inte någon vägledning om vad man säger ja till i stället. Det är väldigt splittrat bland dem som inte vill ha just det här hotellet.

Avskräckande för andra

Folkomröstningar är endast rådgivande, och kommunerna får själva avgöra om de ska låta resultatet i omröstningen styra.

Det är inte så mycket prestige i det här, även om människor kanske tror det. 

Jonas Bergman
(M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad

Om medborgarna röstar nej till hotellet tror Jonas Bergman att partierna i Halmstads kommun kommer att respektera utfallet. Planarbetet kommer då att avbrytas, och man får ännu en gång titta på hur området ska användas framöver.

– Platsen är lite av en skam för kommunen. När bussarna flyttade ut blev det en ödeplats, även om vi försöker hålla den levande med en äventyrsgolfbana och en ny glasskiosk över sommaren.

För kommunens del är det många års arbete som riskerar att gå i stöpet. Jonas Bergman ser också en risk för att processen kan verka avskräckande.

– Den vinnande aktören har såklart också lagt ned stora resurser på det här, och det är svårt att tänka sig att någon annan hotellaktör skulle vara intresserad av att kasta sig in i något sånt här igen.

Hur kommer det gå?

Jonas Bergman (M) tror att det finns stora skillnader i hur engagerade kommunens invånare är i frågan, där de som är emot förmodligen är mer benägna att rösta än andra.

Samtidigt noterar Bergman när Altinget pratar med honom i slutet av juni hur ett massivt motstånd börjat svänga.

– Nu är det mer osäkert. De senaste bilderna på Facebook har fått fler tummar upp än arga gubbar, men det behöver såklart inte betyda så mycket.

För egen del kan omröstningen betraktas som slutpunkten på tio års politiskt engagemang. Han hade helst sett att folkomröstningen resulterar i ett ja, ”för mer fart i centrum och en bredare besöksnäring”.

– Men det känns helt okej oavsett. Det är inte så mycket prestige i det här, även om människor kanske tror det. Nu har jag förlikat mig med tanken på att alla fakta är på borden, allt är känt och det är upp till Halmstadborna att bestämma.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00