Om  
Inger Ashing
Ann-Marie Begler
Susanne Söderholm

Silly season i civila samhället – här är övergångarna

Flera organisationer har nyrekryterat de senaste veckorna. Folkbildning och friluft, nykterhet och kyrkligt. Få koll på vem som jobbar var.

Inger Ashing är ny styrelseordförande för Folkbildningsrådet. 
Inger Ashing är ny styrelseordförande för Folkbildningsrådet. Foto: Ulrika Pudas/Delegationen mot segregation
Anders Gustafsson

Folkbildningsrådets styrelse får en ny ordförande i Inger Ashing. Nya styrelseledamöter är Ann-Marie Begler (läs intervju), Amelie von Zweigbergk och Jesper Skalberg-Karlsson.  

Världsberömd visselblåsare

Den tidigare diplomaten och FN-medarbetaren Anders Kompass är ny ordförande för Individuell Människohjälp, (IM). Anders Kompass blev känd för allmänheten när han agerade visselblåsare och slog larm om FN-soldaters grova sexuella övergrepp på pojkar i Centralafrikanska Republiken. Först krävdes hans avgång, men efter att en extern utredning hade undersökt frågan gav de honom rätt – och FN-ledningen kritik.

Läkarmissionen och WWF

Josephine Sundqvist.
Josephine Sundqvist. Foto: Privat
Josephine Sundqvist är ny generalsekreterare för Läkarmissionen.

Hon är välkänd i biståndssammanhang efter flera år på Sida, nu senast i rollen som senior strategisk rådgivare. Läkarmissionen är en stor finansiär av Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa, där fredspristagaren doktor Denis Mukwege arbetar med kvinnor som har utsatts för våldtäkt.

Världsnaturfonden, WWF, får en ny generalsekreterare i Gustaf Lind. Han har tidigare varit statssekreterare hos såväl Fredrik Reinfeldt som hos Tobias Billström. (Läs intervju med honom).

Friluftsorganisationer får ny ordförande

Susanne Söderholm.
Susanne Söderholm. Foto: Privat
Susanne Söderholm har valts till ny ordförande för Svenskt friluftsliv. 

– Det gångna året har många hittat ut i naturen och när väl pandemin släpper ser jag bara möjligheter. Vi är nu 27 friluftsorganisationer med fantastiska verksamheter. Friluftsorganisationer som står redo för att ta emot nya medlemmar och på ett bra sätt introducera friluftslivet, säger hon i ett pressmeddelande.

Björn Lindgren blir den 1 juni ny generalsekreterare för Ungdomens nykterhetsförbund. Han har tidigare varit förbundschef på den ideella organisationen Jagvillhabostad.nu. Han har också haft uppdrag för Miljöpartiet.

Leder ekumeniskt råd 

Sofia Camnerin har nu tillträtt som ny generalsekreterare för Sveriges kristna råd. Hon har tidigare bland annat varit biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Björn Cedersjö är ny ordförande för Örebro Stadsmission. Han har tidigare varit ansvarig för kyrka-samhällefrågor i Sveriges kristna råd.

Välkomna att tipsa oss på redaktionen när ni anställer nytt. 

Nämnda personer

Inger Ashing

Vd Internationella Rädda barnen, ordförande Folkbildningsrådet
pol. mag. (Lunds uni. 1998)

Ann-Marie Begler

Senioranalytiker Kommissionen för skattenytta, styrelseledamot Folkbildningsrådet och Academedia
Socionom (Stockholms uni.)

Susanne Söderholm

Ordförande Svenskt friluftsliv
Kemiteknisk gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00