Reinfeldts tidigare statssekreterare tar över WWF

Världsnaturfonden WWF har hittat en efterträdare till sin tidigare generalsekreterare Håkan Wirtén. Det är Gustaf Lind, tidigare statssekreterare hos Tobias Billström och Fredrik Reinfeldt, som tar över.

Gustaf
Lind har varit i den politiska hetluften tidigare. Här sittandes
bakom dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt vid COP15 i Köpenhamn.<br>
Gustaf Lind har varit i den politiska hetluften tidigare. Här sittandes bakom dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt vid COP15 i Köpenhamn.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Johanna AlskogJacob Hederos

Gustaf Lind har flera gånger tidigare varit i hetluften inom miljö- och klimatfrågorna, bland annat som chef för UD:s enhet för folkrätt och mänskliga rättigheter, ordförande i Arktiska rådets ämbetsmannakommitté samt som Arktisambassadör.

Men det är kanske i främst ett av sina tidigare uppdrag som han suttit mitt i den politiska högtryckstvätten, vilket bland annat fångats i ett världskänt foto.

– Jag jobbade ju på statsrådsberedningen då och höll ihop EU-ordförandeskapet. Vi hade ett antal prioriteringar, klimat var en av dem. Men Cop15 blev ju minst sagt inte den framgång som vi hade räknat med. Den bilden visar hur trötta, ledsna och tyngda vi var av situationen.

Är det något från dessa förhandlingsrummen som du kan ta med in i ditt nya uppdrag?

– Fördelen med en bakgrund som diplomat är att man lär sig hur man kan påverka stora skeenden som civilsamhällesorganisation. Jag tror att det är väldigt viktigt för WWF med det här påverkansarbetet. Vi står ju inför en nödsituation när det gäller miljön och klimatet. De kommande åren är avgörande.

Men du har också suttit i den andra stolen. Brukar man störa sig på civilsamhällesorganisationerna i den rollen som du haft?

– Jag har ju suttit i olika roller tidigare där jag hela tiden haft mycket samarbeten med civilsamhällesorganisationer. Det där tycker jag fungerar bra. Men man ser ju att det är lite olika roller och former bland de olika organisationerna. Där har WWF en ganska lösningsorienterad roll och är väldigt kunniga. Det är lite det som har attraherade mig att söka den här tjänsten. För jag har velat komma tillbaka till miljö- och klimatfrågorna efter min tid när jag jobbade med Arktis.

Gustaf Lind är född 1970 och bosatt i Solna kommun.
Gustaf Lind är född 1970 och bosatt i Solna kommun.
Foto: Världsnaturfonden WWF
För tillfället arbetar Gustaf Lind med främst två uppdrag i sin roll som departementssekreterare på utrikesdepartementet. Dels deltar han i gruppen som kräver svar på vad som hände när ett passagerarflygplan sköts ner i Teheran förra året, dels en reform av de regler som gör att strandade svenska medborgare kan få stöd utomlands.

Det är inte precis det du kommer att jobba med framöver?

– Nej, absolut inte. Så jag är väldigt glad över att komma tillbaka till miljö och klimatfrågorna. Det är där jag har mitt hjärta, väldigt mycket.

Politiska erfarenheter

Tidigare har Lind suttit på flera politiska uppdrag inom Moderaterna, bland annat som statssekreterare för både Tobias Billström och Fredrik Reinfeldt. Han ser dock ingen risk för att den bakgrunden ska vara något negativt i det nya uppdraget.

– Jag har lärt mig väldigt mycket under de åren, men sedan dess har jag inte varit politiskt aktiv. Jag har även jobbat nära både Margot Wallström och Isabella Lövin och andra statsråd här på UD nu.

Snarast kan den politiska erfarenheten vara något efterfrågat, tror Lind.
– Jag är väldigt ödmjuk inför att det är väldigt mycket jag behöver lära mig i den här rollen. Men jag tar ju med mig vissa erfarenheter in, som uppenbarligen styrelsen tyckte var bra då de rekryterade mig.

Det kan också vara en möjlighet att kontakterna som Gustaf Lind samlat på sig kan vara användbara framöver, bland annat inför de kommande internationella förhandlingarna som väntar inom havsmiljön, klimat och biologisk mångfald.

– Jag kommer definitivt se till att i WWF:s roll, via unika kontakter, långt i förväg jobba med påverkansarbete och se på olika lösningar. Det är viktigt att veta var olika parter är i stora förhandlingsprocesser. Det är också många förhandlingar som har gått lite i stå under pandemin. Så där kommer det definitivt bli en rivstart för alla länder, men även för WWF.

Ordförande Wenblad nöjd

Gustaf Lind tillträder sin nya tjänst den 9 augusti. Axel Wenblad, styrelseordförande för WWF Sverige, är nöjd med rekryteringen.

– Genom sin breda erfarenhet av förhandlingsarbete och med sitt ledarskap kommer Gustaf att vara en stor tillgång. Hans erfarenheter inom folkrätten är ett värdefullt tillskott, säger Axel Wenblad i ett pressmeddelande.

Läs också

Nämnda personer

Gustaf Lind

Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
Doktor i folkrätt (Stockholms uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00