Om  
Gudrun Schyman

Schyman lämnar på eget initiativ

Gudrun Schyman lämnar Feministiskt initiativ – frivilligt. Efter att partiet riktat kritik mot hennes dubbla politiska engagemang väljer hon nu att ägna sig fullt ut åt det nybildade Klimatalliansen.

Tidigare i år inledde partiet ett uteslutningsärende mot Schyman med anledning av hennes engagemang i det nybildade partiet Klimatalliansen, som ställer upp i höstens riksdagsval. Hon har representerat Fi i Simrishamns kommunfullmäktige sedan 2018, ett uppdrag hon nu lämnar. I kommunen tar partiet en så kallad parlamentarisk paus och sammanställer inte en lista inför kommunvalet.

För Dagens samhälle uppger hon att orsaken till utträdet dels handlar om konflikten och uteslutningsärendet. Men hon uppger också att hon ”inte förhåller sig till partier utan till det som faktiskt händer”.

Bildar ytterligare ett klimatinitiativ

– Vi tror att höger-vänsterskalan inte räcker till. Skalan som det faktiskt handlar om är ju liv och död. Sen menar ju många på att det traditionella kapitalistiska systemet inte förmår att hantera situationen. Det är vi ju alla överens om, man kan ju bara läsa IPCC:s senaste rapport som är oerhört tydlig i det avseendet, säger Gudrun Schyman, säger Schyman i en tidigare intervju med Altinget.

De kommunpolitiker som representerar Feministiskt initiativ i Simrishamn går över till den nybildade föreningen Klimatinitiativ, som enligt Schyman inte hänger ihop ”organisatoriskt” med Klimatalliansen.

Nämnda personer

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00