Partibytare satsar mot riksdagen

Det finns fler partier utanför än vad det finns i riksdagen. I varje val försöker de nå framgång i antingen kommuner, regioner eller riksdagen. I denna artikel möter vi tre partientreprenörer som lämnat ett parti för att starta sitt eget.

Gustav Kasselstrand, Mikail Yüksel och Gudrun Schyman ställer alla upp i höstens val.
Gustav Kasselstrand, Mikail Yüksel och Gudrun Schyman ställer alla upp i höstens val.Foto: Henrik Montgomery, Johan Nilsson, Stina Stjernkvist/TT

Gudrun Schyman, Gustav Kasselstrand och Mikail Yüksel har tidigare företrätt V, SD och C. Men sedan de lämnat eller blivit uteslutna ur sina respektive partier har de inte avslutat sitt politiska engagemang utan i stället bildat nya partier. I höstens val representerar Schyman Klimatalliansen, Kasselstrand Alternativ för Sverige (AFS) och Yüksel Partiet Nyans.

– Jag förhåller mig mer till politik än politiska partier, säger Gudrun Schyman till Altinget angående sina partibyten.

Olika inriktningar

Gemensamt för dem alla är att de vill ta sina nya partier till valframgång. Men politiskt står de för långt ifrån varandra.

Klimatalliansen har som man hör på namnet fokus på klimatpolitik.

– Klimatkrisen kräver nya allianser. Det räcker inte med ett parti som har en utmärkt klimatpolitik utan det måste vara bredare uppgörelser för att det ska bli verklighet. Tanken är att Klimatalliansen ska fungera som brobyggare mellan klimatrörelsen och det parlamentariska genom att vi ikläder oss en roll av att också ha partibeteckning, säger Gudrun Schyman.

Återvandring

AFS vill införa ett Återvandringsverk och lämna idén om mångkulturellt samhälle. Kasselstrand anser att Sverige inte ska ta in flyktingar, om de inte kommer från våra nordiska grannländer.

– I vårt Sverige finns inte asylmöjligheten kvar på samma sätt. Det betyder ju inte att det vore helt omöjligt att hjälpa flyktingar. Vi känner djup sympati med flyktingar både i Ukraina och övriga världen, så vi negligerar inte situationen de är i. Däremot anser vi både för Ukraina och andra länder att det första säkra grannlandet bör gälla, säger han till Altinget.

Vi nyanserar den svenska politiken

Mikail Yüksel
Partiledare Partiet Nyans

Partiet Nyans står i bjärt kontrast till AFS. En av frågorna som Nyans driver är frågan om LVU-placeringar. Partiet menar att socialtjänster är orättvisa i sina bedömningar när de omhändertar barn och att muslimer i större utsträckning är utsatta. Frågan ses av myndigheter och media i Sverige som en smutskastningskampanj och desinformativ. 

– Desinformationskampanjen är något som utländska medier stått för och det tar vi avstånd ifrån. Men vi behöver ha fokus på barnen och de utsatta familjerna. Det finns felaktigheter i systemet, det är inget nytt. Sedan 50-talet har det diskuterats, även kristna har haft problem med LVU tidigare, säger Mikail Yüksel till Altinget.

Mikail Yüksel
Mikail Yüksel Foto: Partiet Nyans
Yüksel anser att ideologierna i Sverige smält ihop och att socialister och liberaler kopierar politik från varandra.

– Inför varje val brukar ett antal politiker med utländsk bakgrund slängas under bussen, men det finns många anledningar till varför Partiet Nyans behövs. Exempelvis tar vi avstånd från samtliga ideologier och placerar oss själva i mitten. Vi utgår i stället från nyansismen, något jag myntat. Det innebär att vi nyanserar den svenska politiken, säger han.

Utesluten = starta nytt parti

Gustav Kasselstrand har sin bakgrund i SD. Han var ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) 2011–2015. När han i september 2015 avgick som ordförande och efterträddes av vännen Jessica Ohlson la SD ner ungdomsförbundet och uteslöt båda två. Ur splittringen växte AFS fram och enligt Kasselstrand var tiden i SDU betydelsefull för vad AFS blev. 

Gustav Kasselstrand
Gustav Kasselstrand Foto: Nils Petter Nilsson/TT
– För ett litet men växande parti som Alternativ för Sverige är det en stor utmaning att kunna bedriva mycket verksamhet med små resurser. Redan i SDU arbetade vi med små medel. SD såg till att vi hade så lite pengar som möjligt, men det har nog varit en viktig tillgång, säger Gustav Kasselstrand till Altinget.

När partiet bildades 2018 anslöt också flera tongivande sverigedemokrater som den tidigare partiledaren Mikael Jansson och riksdagsledamöterna Jeff Ahl, Olle Felten och Anna Hagwall. Men i valet fick partiet ändå bara 20 000 röster, 0,3 procent.

– Många tog det som en besvikelse. Men sen när krutröken la sig insåg många att det inte var ett så dåligt resultat. Men där och då kändes det väldigt jobbigt för man hade så uppskruvade förväntningar. Under kyrkovalet hade vi inte lika uppskruvade förväntningar, vi satsade på ett mandat och fick tre, säger Kasselstrand.

De menar att jag skadar partiet

Gudrun Schyman
Grundare av Klimatalliansen

Yüksels nya partikarriär började också med en uteslutning. I hans fall sparkade Centerpartiet ut honom 2018 efter samröre med den turkiska fascistorganisationen Grå Vargarna.

– Jag har lämnat Grå Vargarna bakom mig, det enda partiet jag representerar är Partiet Nyans. Men om man nu ska diskutera historik så finns det många partier som har en dålig historia, säger han.

Feministiskt Initiativ (FI) startade ett uteslutningsärende på Schyman i år efter att hon gick över till Klimatalliansen.

– Vi har samtalat med varandra och vi har olika åsikter. De menar att jag skadar partiet och det tycker inte jag är fallet. Vi måste ha fler allianser och hur det konstaterandet skulle skada Feministiskt initiativ som parti har jag väldigt svårt att se, säger Gudrun Schyman.

Gröna Gudrun

Kändast är Schyman för sin tid som partiledare i Vänsterpartiet (V) där hon nådde det högsta valresultatet som V någonsin haft. 2005 startade hon tillsammans med bland annat Ebba Witt-Brattström och Tiina Rosenberg FI. Partiet har hittills inte kommit in i riksdagen, men fick 2014 strax över 3 procent i riksdagsvalet, samt ett mandat i EU-parlamentet.

Gudrun Schyman
Gudrun Schyman Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag är mycket medveten om att Feministiskt initiativ har en utmärkt klimatpolitik, jag har ju själv varit med och tagit fram den. Men det räcker inte att FI eller MP har en tillräckligt bra klimatpolitik, säger Schyman.

Klimatalliansen vill varken se sig som höger eller vänster. Trots det driver partiet mer klassisk vänsterpolitik. Bland annat är Klimatalliansen kritiska till kärnkraft, men de menar också att kapitalismen i sin traditionella form inte förmår att lösa krisen.

– Vi tror att höger-vänsterskalan inte räcker till. Skalan som det faktiskt handlar om är ju liv och död. Sen menar ju många på att det traditionella kapitalistiska systemet inte förmår att hantera situationen. Det är vi ju alla överens om, man kan ju bara läsa IPCC:s senaste rapport som är oerhört tydlig i det avseendet, säger Gudrun Schyman.

Mål

Opinionsmässigt ser det tufft ut för de nya partierna att ta sig in i riksdagen. Men AFS ser inte riksdagsinträde som målet med årets val. Sedan förra valet har partiet börjat sätta upp delmål i stället. Först och främst vill de nå 1 procent som garanterar valsedlar till ett parti, samt 2,5 procent som garanterar partistöd.

– Ett viktigt mål är att vi naturligtvis vill växa jämfört med förra riksdagsvalet och det tror jag vi kommer göra, säger Kasselstrand.

Satsar på soffliggare

Yüksel ser positivt på höstens val och tror att Nyans kan nå riksdagen redan i år via den så kallade 12-procentsspärren. 

12-procentsspärren

12-procentsspärren innebär att ett parti som får 12 procent i en valkrets kan få ett mandat i riksdagen. Inget parti har någonsin lyckats ta ett mandat via 12-procentsspärren.

– I riksdagen skulle vi kunna komma in i via Malmösedeln. Bara 23 000 röster behövs och förra valet var det 50 000 som inte röstade, så det är viktigt att vi arbetar för att mobilisera den väljargruppen.

Partiet ställer också upp i några kommuner och har störst stöd i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– När vi blivit uthängda som saker vi inte är, exempelvis ett muslimskt eller islamistiskt parti så har det fått motreaktioner och Nyans har växt. Så vi ser mycket goda möjligheter att komma in i flera kommunfullmäktige runt om i landet.

Nämnda personer

Gustav Kasselstrand

Partiledare Alternativ för Sverige
Master i business administration (Aalto-universitetet i Helsingfors, 2017)

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

Mikail Yüksel

Partiledare Partiet Nyans
Master i statsvetenskap (Göteborgs Universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00