Om  
Heléne Fritzon

S-distrikt vill se Heléne Fritzon som förstanamn i EU-valet

Socialdemokraterna i Skåne nominerar Heléne Fritzon som förstanamn i nästa års val till Europaparlamentet.

Axel Hyttnäs Telin

Distriktsstyrelsen i Skåne vill se Heléne Fritzon, EU-parlamentariker sedan 2019 och tidigare migrationsminister, högst upp på den nationella listan för Socialdemokraterna.

– Heléne Fritzon är rotad i den skånska arbetarrörelsen vilket gör oss skånska socialdemokrater stolta över hennes framgångsrika arbete i EU-parlamentet. Framför allt är hon en stor tillgång för både partiet och för hur Europa ska utvecklas, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, i ett pressmeddelande.

– Samtidigt som den högerkonservativa svenska regeringen skrotar alla klimatambitioner på hemmaplan så har EU tagit på sig ledartröjan i klimatomställningen. Jag vill fortsätta arbeta för ett Europa som ser möjligheterna i klimatomställningen, säger Fritzon.

Processerna med att ta fram listorna ser olika ut för partierna. För Socialdemokraternas del ska de 26 partidistrikten nominera sina kandidater och skicka in förslagen senast i september. Därefter ska partistyrelsen fastställa listan, som väntas vara klar i november/december.

Läs också

Nominerar LO-topp

Socialdemokraterna i Skåne nominerar också Per-Ola Nilsson till listan. Han har varit ordförande för LO-distriktet i Skåne sedan 2019.

– För mig handlar allting om att öka vanligt folks trygghet. Arbetares rättigheter och ökade inflytande är mina hjärtefrågor. Det som händer på EU-nivå påverkar också i Ystad och Örkelljunga, säger han i ett uttalande.

Nämnda personer

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00