Debatt

Robert Mathiasson: Nödvändigt att bryta sig ur självgod vänsterbubbla

Tidningen Nyheter idag visar upp det som retuscheras bort när den svenska självgodheten ska fotograferas för allmän beskådan. Vem som fanns med i tidningens uppstart är för mig ointressant. Det skriver Robert Mathiasson, blivande krönikör på Nyheter idag och tidigare ordförande i Kommunistiska partiet.

Kommunistiska partiet demonstrerar på Sergels Torg i Stockholm på första maj 2016.
Kommunistiska partiet demonstrerar på Sergels Torg i Stockholm på första maj 2016.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den första maj presenterades nyheten att jag ska bli krönikör i tidningen Nyheter idag. Med tanke på att jag var ordförande i Kommunistiska partiet fram tills förra året och att Nyheter idag har stämpel som högerpopulismens forum är det inte konstigt att det väckte rabalder på sociala medier.

Aldrig varit mer övertygad

Reaktionerna var väntade. ”Nu har han gått över till högerpopulisterna.” Men nej, det stämmer inte.

Jag har aldrig varit mer övertygad än just nu om att det behövs en ny arbetarrörelse i det här landet. Nu, när 1900-talets dinosaurier driver igenom marknadshyror, inskränkningar i strejkrätten, angrepp på anställningstrygghet, försvarar ett uselt pensionssystem och en invandringspolitik som skapar splittring och ett ständigt överskott på arbetskraft som pressar löner och anställningsvillkor.

Jag har heller aldrig varit mer övertygad, än nu i coronakrisen, om att det är rätt med planmässighet och gemensamt ägande och ansvar i de delar av näringslivet som är avgörande för landet.

Vänsterns förträfflighet

Gå ut på vilken arbetsplats som helst. Ingen läser Proletären, Internationalen, Flamman, Offensiv, Arbetaren eller någon av vänsterkantens tidningar. Men många läser Nyheter idag.

Robert Mathiasson
Blivande krönikör på Nyheter idag och tidigare ordförande i Kommunistiska partiet

Faktum är att den moralism, självgodhet, räddhågsenhet och svart-vita verklighetsuppfattning som har präglat många av de kommentarer jag fått från schablonvänstern om mitt nya jobb som krönikör har övertygat mig än mer om varför det är nödvändigt att bryta sig ur vänsterbubblan.

Schablonvänstern har blivit som besserwisserkillen på festen som sitter i soffhörnet och skryter om sin egen förträfflighet. Han trycker ner varje människa som inte tycker som han själv och umgås helst med barndomsvännerna, i sammanhang där han tryggt kan drömma sig tillbaka till tiden då han och polarna var tuffast i plugget.

Den som, liksom jag, har hjärtat till vänster och inte känner sig träffad av denna metafor behöver inte ta åt sig. Men det krävs inte så mycket till självreflektion för att inse att den inte är tagen ur luften.

Etablissemanget måste attackeras

Gå ut på vilken arbetsplats som helst. Ingen läser Proletären, Internationalen, Flamman, Offensiv, Arbetaren eller någon av vänsterkantens tidningar. Men många läser Nyheter idag.

Chang Frick har genom Nyheter idag byggt ett eget litet medieimperium genom att rota i den pösiga svenska självgodhetens fettvalkar. Nyheter idag visar upp det som retuscheras bort när den svenska självgodheten ska fotograferas för allmän beskådan. Jag och Frick är inte överens i många politiska frågor, men att offentliga lögner ska avslöjas och att etablissemanget måste attackeras – om detta är vi överens.

Ointressant bakgrund

Att Kent Ekeroth – en av de politiska personer jag tycker sämst om i detta land tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Göran Persson – fanns med i tidningens uppstart är för mig ointressant. Lika ointressant som att nazisten Torsten Kreuger en gång ägde Aftonbladet eller att en tidning som Expressen har stött det mesta av den arbetarfientliga politik som drivits igenom under nyliberalismen. Jag publicerar mig gärna i dessa tidningar också.

Det är inte var man publicerar sig som är intressant, utan vad man publicerar.

Nämnda personer

Fredrik Reinfeldt

Ordförande Svenska fotbollförbundet, styrelseordförande Drivkraft Sverige, Visita och Centrum för AMP, styrelseledamot Heimstaden
Civilekonom (Stockholms uni., 1990)

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

Kent Ekeroth

Oppositionsregionråd (SD) Region Dalarna
Ekonomi (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00