Debatt

Regeringen måste ta chansen att digitalisera Sverige

Regeringen har inte lämnat in någon plan för EU:s coronafond, utan har bett om uppskov. Sverige riskerar nu att gå miste om flera miljarder i stöd. Vi uppmuntrar regeringen att inkludera våra digitaliseringsförslag i sin plan, skriver Terese Bengard och Staffan Nilsson, Hela Sverige ska leva.

”Det är viktigt att Sverige bygger ett krissäkert och smart samhälle som kan vara uppkopplat både i dag och i morgon när mer bandbredd kommer behövas för att var och en av oss ska kunna vara en del av e-samhället.”
”Det är viktigt att Sverige bygger ett krissäkert och smart samhälle som kan vara uppkopplat både i dag och i morgon när mer bandbredd kommer behövas för att var och en av oss ska kunna vara en del av e-samhället.”Foto: Helena Landstedt/TT
Staffan Nilsson
Terese Bengard
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen deltog Hela Sverige ska leva i Aktuellt och debatterade med digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) om vikten av att digitalisera hela Sverige. Vi är överens om hur viktigt det är att vi når bredbandsmålet, att vi har ett bredband i världsklass och att det finns en bra mobiltäckning över hela landet.

Men nu är det dags för Anders Ygeman att gå från ord till handling. Både denna och tidigare regeringar har gjort mycket för att säkra en digital infrastruktur, men det tar fortfarande för lång tid. Det har blivit en fråga om liv och död när Telias stamnät avvecklas och möjligheten att ringa 112 vid kris försvinner.

Ett krissäkert samhälle

Under pandemin har vi sett hur viktig den digitala uppkopplingen är, inte minst för att få tillgång till samhällstjänster och för att hålla kontakten med nära och kära. Våra behov av digital tillgång kommer snarare öka än att minska framöver. Det är viktigt att Sverige bygger ett krissäkert och smart samhälle som kan vara uppkopplat både i dag och i morgon när mer bandbredd kommer behövas för att var och en av oss ska kunna vara en del av e-samhället.

Det är inte rimligt att människor tvingas resa flera kilometer från hemmet för att nå omvärlden.

En nyckel till att lyckas med utbyggnaden är att hitta finansiering till de områden där det inte är lönsamt att bygga ut nätet, som områden i glesbygd med få hushåll. Det kommer att behövas minst 20 miljarder kronor i investeringsstöd för att nå det uppsatta målet enligt Post- och telestyrelsen (PTS), men regeringen har lovat endast 2,85 miljarder i bredbandsstöd. Det räcker tyvärr inte på långa vägar.

Kan gå miste om stort EU-stöd

Den 30 april var sista dagen för att lämna in besked till EU om hur Sveriges plan för EU:s coronafond ser ut. Fonden ska användas just för att bidra till digitalisering och grön omställning, men regeringen har inte lämnat in någon plan utan bett om uppskov. Det tycker vi är synd, eftersom Sverige riskerar att gå miste om upp till 34 miljarder kronor i stöd.

Tre digitaliseringsförslag

Hela Sverige ska leva vill uppmuntra regeringen att inkludera dessa tre åtgärder i den plan som ska lämnas in till EU och som då kan bidra till att finansiera satsningarna:

  1. Investera i digitala motorvägar i hela landet. En öronmärkt finansiering de kommande åren skulle verkligen förändra förutsättningarna för och snabba upp utbyggnaden av bredbandsnätet.
  2. Avsätt pengar till investeringsstöd för att nå målet om ett helt uppkopplat Sverige. På så sätt kan bredbandsföreningar, stadsnät och marknadsaktörer tillsammans med kommuner och regioner känna sig trygga i att fortsätta planering och projektering av bredbandsutbyggnaden.
  3. Prioritera upp områden där nätet i dag avvecklas. Det är inte rimligt att människor tvingas resa flera kilometer från hemmet för att nå omvärlden. Alla svenskar ska ha tillgång till snabbt bredband och mobila tjänster av god kvalitet.

Sverige har en unik chans att verkligen göra nytta med det förstärkta investeringsbidraget från EU som är öronmärkt för ändamål som dessa. Den chansen måste regeringen ta.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00