Novus: Sverigedemokraterna tappar väljarstöd 

OPINION. Sverigedemokraterna backar i opinionen, enligt SVT/Novus väljarbarometer och är inte längre näst största parti.

Enligt SVT/Novus väljarbarometern har Sverigedemokraterna förlorat 2,4 procentenheter under en vecka.

Läs också: Stora skillnader hos opinionsinstituten

Under 20 procent

Med minsta möjliga marginal har SD förlorat andraplatsen till Moderaterna. SD har stöd bland 19,2 procent av väljarna om det vore val i dag enligt undersökningen. Moderaterna får 19,3 procent i mätningen och är näst störst.

 – Sverigedemokraternas nedgång beror sannolikt på Moderaternas framgång, att Moderaterna återigen ses som ett trovärdigare alternativ för besvikna väljare som vill ha ett regeringsskifte, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus till SVT.

S kvar på låg nivå

I övrigt är det små skillnader jämfört med förra veckans mätning. Det är bara SD:s kräftgång som är statistiskt säker. Kristdemokraterna ligger fortsatt under riksdagsspärren och får stöd av 3,5 procent i undersökningen. Socialdemokraterna ligger fortfarande på en historiskt låg nivå med ett stöd på 25,1 procent.

Läs också: MP framåt men tungt för de stora partierna

 

Forrige artikel C stoppar Yüksel från att kandidera C stoppar Yüksel från att kandidera Næste artikel SD vill ha inflytande i kommuner – kan stoppas av oortodoxa lösningar  SD vill ha inflytande i kommuner – kan stoppas av oortodoxa lösningar 
Så fördelas statens budget

Så fördelas statens budget

REFORMER. För att återstarta ekonomin satsar regeringen och samarbetspartierna stora summor i nästa års statsbudget. För att finansiera reformkalaset behövs lån på 67 miljarder. Se Altingets sammanställning över hur mycket de olika utgiftsområdena får.