M:s starkaste kvinna: “Jag bangar inte för att vara kritisk mot utspel uppifrån"

INTERVJU. I Vellinge styr Moderaterna med Carina Wutzler i spetsen. Partiet har egen majoritet. Hon är kritisk till att partiledningen inte intresserar sig mer för Vellinges framgångskoncept.

I kommunvalet 2018 fick Moderaterna över 50 procent av rösterna och styr i egen majoritet. Det är i och för sig inget ovanligt för partiet. M har haft egen majoritet i Vellinge sedan 1988.

Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Hon tror att det långa maktinnehavet är en delförklaring till att det fortsatt går så bra för partiet.

– Vi är tydliga med vad vi vill och vi håller vad vi lovar. Att man levererar det som man sagt att man ska göra. Den här långsiktigheten som vi har haft i och med att vi styrt så länge har också gett oss en möjlighet att driva en långsiktig politik, säger hon till Altinget.

Samtidigt menar hon att det blir en extra press att leverera.

– Det är inte så lätt att skylla på någon annan.

Riks(o)intresse

Man skulle kunna tänka sig att Moderaterna på riksnivå skulle visa stort intresse för Vellinge, där M har sitt klart starkaste stöd på kommunal nivå. Men så tycks inte vara fallet.

– Jag kanske hade önskat att det var lite större intresse och att de frågar vad det är vi gör som är så framgångsrikt. Jag kan generellt säga att jag tycker man kunde vara lite bättre på att ha kontakten med det lokala, säger hon och fortsätter:

– Där är många kommuner som gör ett fantastiskt jobb. Jag tänker också att man inom vissa frågor som skola och äldreomsorg skulle kunna var lite mer lyhörda för hur det fungerar ute och också lyfta en del kommuner som gör ett bra jobb.

Gnissel

Samtidigt har samarbetet mellan partiledning och Vellinge inte alltid varit helt friktionsfritt. På senare år har det handlat om ett lokalt tiggeriförbud. Tidigare fick den dåvarande partisekreteraren Per Schlingmann (M) läxa upp dåvarande kommunstyrelseordföranden Lars Ingvar Ljungman (M) för dennes uttalanden om flyktingbarn.

Men Carina Wutzler tror att väljarna i Vellinge gillar att partiet “vågar sticka ut hakan”.

– Jag tror att många uppfattar att vi är modiga och steget före, säger hon.

För egen del räds hon inte att ta konflikter med partiledningen.

– Jag bangar inte för att vara kritisk mot utspel uppifrån som jag inte gillar.

Behövs tydlighet

Moderaterna var starka bland väljarna i Vellinge också i riksdagsvalet. Men där fick partiet ändå "bara" 39,5 procent. Carina Wutzler tror att partiledningen skulle kunna inspireras av Moderaterna i Vellinge när det gäller tydlighet för att öka stödet också nationellt.

– Ibland hör jag att folk undrar vad Moderaterna står för. Man vet vad Moderaterna står för i Vellinge, det kanske man inte känner lika mycket på riksplanet. Tydlighet oavsett om det är långsiktiga eller enskilda frågor tror jag är viktigt.

Vägen in i politiken

Carina Wutzler är på sätt och vis född in i politiken. Hennes pappa Tommy Larsson (M) var länge aktiv i kommunpolitiken och ordförande för kommunfullmäktige fram till 2018. Det är också från pappan som det politiska intresset kommer.

– Jag började som fritidspolitiker i mitten av 90-talet. Det var egentligen för att min pappa var aktiv. Då sitter man och har synpunkter och diskuterar. Så sa han “varför engagerar du dig inte i stället för att sitta här och ha synpunkter?”. Så blev det så. Sen har det varit successivt.

Framtidsdrömmar

Hon är heltidspolitiker sedan år 2007. Engagemanget började i frågor om skola och äldreomsorg. Senare kom hon in i kommunstyrelsen och sedan 2014 är hon ordförande. Men Wutzler stänger inte dörren för att fortsätta uppåt.

– Det är klart man funderar på om man skulle kandidera till riksdagen så småningom. Men man får avvakta och se, jag trivs i Vellinge. Jag har ett extra hjärta som klappar för det lokala trots allt.

Forrige artikel Utskottsrockad i Liberalerna Utskottsrockad i Liberalerna Næste artikel Han kan ta över som Västerås starke man Han kan ta över som Västerås starke man
Grafik: Partiernas opinionsstöd senaste 10 åren

Grafik: Partiernas opinionsstöd senaste 10 åren

TRENDER. Kristerssons moderater ökar i senaste SCB-mätningen men ligger lägre än vid fyra av fem mätningar under Kinberg Batras partiledartid. Liberalernas kurva pekar stadigt nedåt. Vänsterpartiet får sitt bästa resultat sedan 2004. Medan SD fastnat på en platå. Se grafik parti för parti.