Hon är Sveriges framgångsrikaste centerpartist

INTERVJU. I Nordmalings kommun fick Centerpartiet 42,5 procent av rösterna. Kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson har nära kontakt med partiledningen för att kunna hjälpa partiet att få ett lyft också på riksnivå.

Nordmalings kommun har cirka 7 000 invånare och ligger i Ångermanlands landskap, men i Västerbottens län. Kommunen är landets starkaste centerfäste. I kommunvalet 2018 röstade nästan hälften (42,5 procent) på partiet. Men även om C alltid varit största borgerliga parti i kommunen så är det först på senare år partiet har kunnat springa om Socialdemokraterna.

– Valet 2014 dubblerade vi nästan vårt stöd. Det handlade mycket om en byskolefråga men också en önskan om någonting annat. Det hade varit ganska mycket tjafs och bråk i politiken. Jag och partiet lovade något helt annat. Resultatet 2018 ser vi som ett kvitto att folk fick det de ville ha och vi fick ett ännu större stöd, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande, till Altinget.

Företrädare spelar roll

Men att omsätta kommunala framgångar till riksnivån är ingen självklarhet. Inte ens i Nordmaling var Centerpartiet störst i riksdagsvalet. Där fick Socialdemokraterna det största stödet. Jakobsson tror att Centerframgångarna på kommunal nivå ofta har att göra med företrädarna.

– Det handlar mycket om personer på lokal nivå, för sen står vi för samma saker. Vi jobbar för samma värderingar som Annie och gänget gör. Så det är inte någon skillnad så. Men på lokal nivå är det inte så ofta ideologiska frågor. Det handlar mer om vad det är för personer. Framför allt i mindre kommuner, säger hon.

Kontakt med Annie

Samtidigt finns det en tät kontakt mellan ledningen i Stockholm och Nordmaling. Flera riksdagsledamöter, inklusive Annie Lööf, och partiets båda europaparlamentariker har besökt kommunen för att se och lära.

– Jag har väldigt nära till våra riksdagsledamöter och till Annie. Vill jag ha kontakt med dem så får jag kontakt med dem. Vi behöver den dialogen och det gör även de. De behöver se hur det funkar på lokal nivå. Har man inte suttit och styrt en kommun är det inte alldeles lätt att förstå hur komplext det är.

Hon tror att Centerparitet har goda förutsättningar att växa också på riksnivå.

– Det går sakta men säkert åt rätt håll. Jag tror att vi har ganska stor potential i och med att värderingsfrågorna blir mer och mer och viktiga, framför allt bland unga människor. Samtidigt som vi har kvar den grund som vi står på som handlar om landsbygdsfrågor och stad och land tillsammans.

C-dominans

Det är inte bara i Nordmaling som Centerpartiet har starkt stöd. Partiet har över 30 procent i hela 16 kommuner. Samtidigt har partiet en gynnsam position i det politiska landskapet. Eftersom partiet har många potentiella samarbetspartners så sitter C i flest kommunstyren i Sverige, 200 av 290. Hemligheten stavas partiets historia, enligt Jakobsson.

– Vi är ett folkrörelseparti. Jag tror att det är det som är början till att vi är så starka lokalt. Vi har funnits där hela tiden, tagit ansvar och pratat om lokala frågor.

Många järn i elden

Madelaine Jakobsson berättar att de kommunala C-topparna har ett nära samarbete. Själv sitter hon med i partiets kommunala sektion som har kontakter med partistyrelsen och också planerar partiets kommundagar.

Samtidigt är hon också med i beredningen för regional utveckling i Västerbotten och Sveriges kommuner och regioners (SKR) utbildningsberedning. Dessutom har hon, via en europeisk ledarskapskurs, tentaklerna ute också i Europa.

– Många som jag gick med där sitter nu i Europaparlamentet. En annan blev minister i Belgien häromdagen. Man har många kontakter både nationellt och internationellt.

Framtidsplaner

Intresset för politiken både nationellt och internationellt gör att hon inte är främmande för tyngre poster framöver. Men just nu är det fokus på Nordmaling.

– Det är klart att jag har ett intresse för större sammanhang men jag trivs också bra i Nordmaling och är väldigt stolt över det arbete som jag och mina kollegor gör.

Forrige artikel Talmannen självkritisk kring utdragen regeringsbildning Talmannen självkritisk kring utdragen regeringsbildning Næste artikel Utredare sparkad: “Jag har blivit huggen i ryggen” Utredare sparkad: “Jag har blivit huggen i ryggen”
(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.