C styr flest storkommuner – brädar S och M

STYRE. På riksnivå går förhandlingarna trögt. Kanske kan partiledarna hämta inspiration från landets största kommuner. Där presenteras nämligen en rad olika alternativ – ofta över blockgränsen. Något som tycks gynna Centerpartiet. 

Ute i landet bossar centerpartister i fler kommuner än Socialdemokraterna. Frågan är knivigare på nationell nivå.
Ute i landet bossar centerpartister i fler kommuner än Socialdemokraterna. Frågan är knivigare på nationell nivå.Foto: Centerpartiet
Johan Manell

Valresultatet gjorde att Sverigedemokraterna fick vågmästarroll, inte bara i riksdagen, utan även i flera av landets kommuner. De traditionella blocken har inte kunnat få majoritet. Altinget har granskat det politiska styret i landets 21 residensstäder och fram träder bilden av en kreativ konstellationsflora.  

Så gott som alla lösningar som har diskuterats som alternativ på riksnivå återfinns i minst en av landets residensstäder. Alliansen och Miljöpartiet styr i tre kommuner. Socialdemokraterna sitter själva i tre kommuner. I Karlskrona styr S tillsammans med L och C. I Västerås får de tre partierna sällskap av MP. Också i Uppsala (S, MP och L) och i Nyköping (S, MP och C) har alternativ som skulle kunna bli aktuella på riksnivå presenterats.  

Centern sitter i flest styren

Centerpartiet har en nyckelroll i de pågående förhandlingarna på riksnivå och när man tittar på lokal nivå är det uppenbart att C är det parti som är bäst på att navigera i den politiska snårskogen, i alla fall om målet är att styra kommunen. Centerpartiet ingår nämligen i 12 av de 17 styren i residensstäderna som är klara. Att jämföra med Socialdemokraterna som ingår i 10 och Moderaterna som bara ingår i 7.

-----

 

De stora tunga höger/vänster-frågorna i svensk politik avgörs många gånger i riksdagen och inte i kommunerna.

Johan Wänström, statsvetare
Om varför det är lättare med blocköverskridande lösningar i kommunerna.

-----

Anledningen till att de traditionella blocken inte är lika tydliga på kommunal nivå är att de tuffaste ideologiska frågorna ofta avgörs på riksnivå, menar Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet med lokalpolitik som specialområde.

– De stora tunga höger/vänster-frågorna i svensk politik, arbetsrätten, bidragssystem och ekonomisk omfördelning, är frågor som avgörs i riksdagen och inte i kommunerna. I kommunerna handlar det oftare om samhällsplaneringsfrågor. Där finns inte lika ofta höger/vänster-dimensionen, säger han till Altinget.

Läs också: Flera handslag återstår i landstingspolitiken

Men att C gärna går över blockgränsen på kommunal nivå behöver inte betyda att det är enkelt på nationell nivå. Att bryta blockgränsen på riksnivå skulle medföra en svekdiskussion tror Johan Wänström.

– Inte minst med tanke på att man har tagit en och annan väljare från Moderaterna. Att i det läget på nationell nivå gå över och börja samarbeta med Socialdemokraterna är nog känsligare på nationell nivå än på kommunal nivå.

Kan vara lättare för M  

Paradoxalt nog kan det vara lättare för Moderaterna att samarbeta med S.

– Många allmänborgerliga väljare på riksnivå skulle tycka att man inte kan lita på att Centerpartiet på lång sikt håller fast vid det borgerliga samarbetet. Så jag tror att att det skulle vara enklare för M att samarbeta med S utifrån ett mer symboliskt perspektiv. För då blir det inget snack om att de skulle vara svikare för de är redan så starkt förankrade långt till höger i blockpolitiken, säger Johan Wänström. 

Minoritet hos majoriteten 

I 17 av 21 residensstäder är det klart vilka som ska styra. I fyra (Göteborg, Gävle, Jönköping och Härnösand) pågår fortfarande förhandlingar. Det vinnande konceptet i en klar majoritet (13 av 17) är ett minoritetsstyre – inte sällan över blockgränsen. Förklaringen till det går att finna i den senaste mandatperioden.

– Efter förra valet insåg man på många håll att det inte längre fungerar med blockpolitiken. Sedan bildade man blocköverskridande majoritetetsstyren i väldigt många kommuner. Många av kommunerna tycker att det har fungerat bra och ville gärna fortsätta i samma konstellation men så fick man inte mandat så att det räckte till egen majoritet. Men eftersom man då är ett blocköverskridande styre så har man effektivt splittrat oppositionen till vänster och höger och kan fortsätta ändå, säger Johan Wänström och lägger till att nyckeln är att få igenom budgeten:

– För att budgeten ska fällas krävs då att Vänsterpartiet går ihop med Sverigedemokraterna och gör gemensam sak och det räknar de många gånger med att det inte kommer att ske.

Dokumentation

Så styrs Sveriges 21 residensstäder

  • Karlskrona: S, C och L (minoritet) 
  • Falun: Alliansen och Falupartiet (minoritet) 
  • Gotland: Alliansen (minoritet) 
  • Gävle: Ej klart
  • Halmstad: S och V (minoritet) 
  • Östersund: Alliansen (minoritet) 
  • Jönköping: Ej klart
  • Kalmar: S, V och C (majoritet)
  • Växjö: Alliansen och MP (majoritet)
  • Luleå: S (minoritet) 
  • Malmö: S (minoritet) 
  • Stockholm: Alliansen och MP (majoritet)
  • Nyköping: S, C och MP (minoritet) 
  • Uppsala: S, L och MP (minoritet) 
  • Karlstad: Alliansen och MP (minoritet) 
  • Umeå: S (minoritet) 
  • Härnösand: Ej klart
  • Västerås: S, L, C och MP (majoritet)
  • Göteborg: Ej klart
  • Örebro: S, C och KD (minoritet) 
  • Linköping: Alliansen (minoritet)


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00