Debatt

MP: Public service behåller med rätta sin särställning

DEBATT. Det är viktigt att påpeka att det inte är politikers uppdrag att bedöma eller recensera enskilda program. Politiker måste ha en armlängds avstånd till SVT, SR och UR, skriver Anna Sibinska (MP). 

"Det är högst anmärkningsvärt att moderaterna vill utreda reklamfinansiering och riskera programbolagens legitimitet när kommersiella intressen tillåts komma för nära"
"Det är högst anmärkningsvärt att moderaterna vill utreda reklamfinansiering och riskera programbolagens legitimitet när kommersiella intressen tillåts komma för nära"Foto: Fredrik Hjerling
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Anna Sibinska (MP)
Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson


Beslutet om sändningstillstånd för public servicetillstånd 2020–2025 har inte ens hunnit träda i kraft innan Moderaterna ifrågasätter det. Det är intressant att se hur snabbt de har svängt i frågan trots att de har varit representerade i den parlamentariska utredningen och kunnat påverka innehållet.

Läs också

En fungerande kombination

För oss miljöpartister är det oerhört viktigt att alla människor, oavsett var i landet man bor, ska ha tillgång till allsidig nyhetsförmedling, kultur och folkbildning av hög kvalitet. På så sätt kan var och en självständigt bilda sig en uppfattning om samhället utifrån fakta och kunskap. Den fria journalistiken är demokratins bärare.

Sverige har i dag en fungerande kombination av ett starkt public service och en mängd av livskraftiga privata medier. Vår uppgift är att skapa goda förutsättningar för denna levande mediemarknad att fortsätta utvecklas.

För att nå bredare

Public service har en bra balans mellan smalt och brett, och därmed behåller med rätta sin särställning.

Anna Sibinska (MP)
Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson

Det gör mig oroad att Moderaterna har börjat ifrågasätta public serviceuppdraget och dess omfattning. Om public service blir för smalt, så når man bara dem som är särskilt intresserade av politik och samhälle. Det betyder i klartext de som är resursstarka.

För att nå bredare måste man å andra sidan ha en del populära program som får människor att på ett naturligt sätt att söka sig till en public servicekanal eller app. Då hittar man också till ett innehåll och utbud som är mer demokratiskt centralt.

En armlängds avstånd

Public service har en bra balans mellan smalt och brett, och behåller därmed med rätta sin särställning.

Det breda innehållsuppdraget ligger fast i tillståndet, just för att kunna attrahera så stor publik som möjligt och vara relevant för många. Att spegla hela landet och variationen i befolkningen är också viktigt för både sammanhållningen och demokratin.

Som tittare eller lyssnare i vårt avlånga land ska du kunna känna igen dig och få ett personligt värde. Det är viktigt att påpeka i sammanhanget att det inte är politikers uppdrag att bedöma eller recensera enskilda program. Vi måste som politiker ha en armlängds avstånd till SVT, SR och UR.

Riskera legitimiteten

En av hörnstenarna för public service är att vara oberoende av reklam. Det är högst anmärkningsvärt att Moderaterna vill utreda reklamfinansiering och riskera programbolagens legitimitet när kommersiella intressen tillåts komma för nära.

"Säger sig vilja motverka"

Moderaterna vill på ett annat sätt granska saklighet och opartiskhet i programmen. Det räcker att gå igenom beslut som har tagits av Granskningsnämnden under senare år för att se att det är väldigt få fällningar som handlar om just saklighets- och opartiskhetsuppdraget.

Att ifrågasätta Granskningsnämndens arbete bidrar till att urholka legitimiteten för public service, något Moderaterna säger sig vilja motverka.

Tillsätta en utredning

På en punkt håller vi med Moderaterna: ordningen med förhandsprövning där regeringen utifrån myndighetens prövning fattar beslut är inte tillfredsställande.

Regeringen kommer att med skyndsamhet tillsätta en utredning så att den här frågan kan få sin lösning redan under mandatperioden. Det är nödvändigt för att säkra att politiken håller sig på behörigt avstånd från mediernas verksamhet.

Opartiskhet och saklighet

Det är min absoluta övertygelse att betydelsen av public service är större än någonsin. När polariseringen i samhället ökar är det oerhört viktigt för demokratin att vi har professionella medier, journalistisk granskning och medier som har det inskrivet i sitt uppdrag att stå för opartiskhet och saklighet.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

M: Utred public services uppdrag och opartiskhet

Moderaterna vill se en ny public service-utredning. Det bör finnas tydligare former för granskning av det som sänds i public service, och sanktionerna vid överträdelser av reglerna om opartiskhet och saklighet bör ses över, skriver Lotta Finstorp (M).


Nämnda personer

Anna Sibinska

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Studier i statsvetenskap och medie-och informationskuskap (Göteborgs uni.), lärarexamen i tyska och samhällskunskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024