MP presenterar valmanifest – vill se mångmiljardsatsning på klimatet

Miljöpartiet vill se investeringar på minst 100 miljarder per år för att göra Sverige fossilfritt till år 2030. Finansieringen ska ske genom införandet av en investeringsbudget och en ökning av statsskulden.

 ”Får vi inte ihop en rödgrön regering så står vi inför en klimatpolitik som totalt havererar”, säger Märta Stenevi till Altinget.
 ”Får vi inte ihop en rödgrön regering så står vi inför en klimatpolitik som totalt havererar”, säger Märta Stenevi till Altinget.Foto: Marko Säävälä/TT
Johan Manell

Föga förvånande var det stort fokus på klimatet när Miljöpartiet presenterade sitt valmanifest på torsdagen. Partiet vill satsa 100 miljarder per år för att Sverige ska bli fossilfritt senast 2030. För att kunna finansiera det vill MP skrota överskottsmålet till förmån för ett balansmål samt införa en investeringsbudget med lånade pengar.

Mångmiljardsatsningen ska gå till allt från havsbaserad vindkraft och storsatsning på solceller till billigare tåg och statliga subventioner för företag och hushåll som energieffektiviserar.

– Vi vill att staten ska ta 80 procent av kostnaden för en energieffektiviserande åtgärd. För hushållen kan det handla om att man behöver tilläggsisolera eller behöver byta sitt värmesystem från direktverkande el till en värmepump. Då får man också ner hushållens kostnader dramatiskt direkt, säger språkröret Märta Stenevi (MP) till Altinget.

Vad skulle bara det förslaget kosta?

– Vi har ingen exakt siffra på det för det skulle bero på hur många som gör det. Så det här är precis en sån åtgärd där vi behöver den här investeringsbudgeten som vi vill se.

Rättspolitik

En fråga som har pekats ut som viktig i valrörelsen är lag och ordning. Där vill MP satsa stort på förebyggande åtgärder. Den enda straffskärpningen som föreslås i valmanifestet är en höjd maxtid för sluten ungdomsvård. Men Märta Stenevi utesluter inte andra straffskärpningar.

– Straffskärpningar där de ger effekt har vi inga invändningar emot. Vi måste komma till bukt med de som skjuter på gatorna. De behöver låsas in och de behöver sitta inlåsta. Men att bara tro att hotet om ett skärpt straff kommer göra stor skillnad på kriminaliteten visar på en ganska skrämmande brist på förståelse för hur de här mekanismerna fungerar, säger hon och fortsätter:

– Det går inte bara att titta i straffskärpningsänden om vi inte samtidigt ser mekanismerna varför man till att börja med dras in i brottet. Johan Pehrson säger att det första brottet ska vara det sista Men vi menar att det första brottet aldrig ska begås. Det mesta vi kan göra för brottsoffer är att de aldrig blir brottsoffer. Då måste vi fånga upp unga innan de begår brott.

Förhandling

För att Miljöpartiets förslag ska bli verklighet kommer partiet troligen behöva förhandla med S, C och V efter valet. Men det är inget språkröret Stenevi räds.

– Vi har ju samarbetat med alla de här tre partierna. Vi ser att det finns röda trådar mellan våra partier där vi absolut kommer ha stor samsyn och kunna hitta lösningar på hur man ska göra saker. Sen finns det frågor där framför allt centern och vänstern står väldigt långt ifrån varandra. Det är ingen hemlighet Men vi menar ändå att om vi inte vill se Jimmie Åkesson och Tobias Andersson flytta in på Regeringskansliet så måste vi se till att få ihop den här sidan och sätta oss vid ett förhandlingsbord.

– Får vi inte ihop en rödgrön regering så står vi inför en klimatpolitik som totalt havererar och politik som kommer slå sönder vårt samhälle.

Läs också

Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00