Moderaterna till val på ekonomiska frågor

Förutom lag och ordning satsar Moderaterna på att vinna väljare på områdena ekonomi och arbetsmarknad. ”Vårt besked är att stärka arbetslinjen och skydda hushåll så mycket vi kan”, säger Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson tror att ekonomiska frågor kommer att spela en viktig roll i valrörelsen.
Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson tror att ekonomiska frågor kommer att spela en viktig roll i valrörelsen.Foto: Fredrik Persson/TT
Johan Manell

Redan före sommaren flaggade Moderaterna för att valet i höst skulle kunna bli ett plånboksval. Konjunkturinstitutets prognos att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur bedömer partiet ökar vikten av de ekonomiska frågorna i valrörelsen.

– När vi möter väljare så är elpriserna en fråga som kommer upp hela tiden. Många är oroade för sin ekonomi. Den här lågkonkjunkturen riskerar att drivas av hushållens oro. Att man håller tillbaka sin konsumtion. Så vårt besked är att stärka arbetslinjen och skydda hushåll så mycket vi kan, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson till Altinget.

Arbetslinjen

När Moderaterna kom till regeringsmakten med Alliansen 2006 så var en av hörnstenarna i politiken den så kallade arbetslinjen. Nu går partiet till val på att ”återupprätta den”.

Ska vi ha resurser till allt vi behöver måste man både kunna prioritera bland de utgifter som finns och dessutom se till att fler kommer i arbete.

Elisabeth Svantesson (M)
Ekonomisk-politisk talesperson

– Det är grunden för allt som Sverige behöver göra. Resurser till det gemensamma och att människor inte lämnas utanför. Det är en av de allra viktigaste delarna i den ekonomiska politiken. Ska vi ha resurser till allt vi behöver måste man både kunna prioritera bland de utgifter som finns och dessutom se till att fler kommer i arbete, säger Svantesson.

A-kasseknut

En del i Moderaternas förslag för att få personer i arbete är att sänka ersättningen i A-kassan. Men det är något som det tilltänkta samarbetspartiet Sverigedemokraterna motsätter sig. Och den knuten verkar inte partierna ha löst – än i alla fall.

– För oss är det viktigt men det är en diskussion vi får ha med de andra partierna. Det kommer vara en förhandling såklart. Vi kan konstatera ändå att i budgeten, BP 22, som vi förhandlade med SD så har vi med och har fått igång utredningar om hur vi exempelvis kan öka aktivitet och se över bidragsnivåer.

Svantesson framhåller att partierna i Kristerssons regeringsunderlag är överens om flera andra frågor.

– Vi är fyra partier som är överens om väldigt mycket. Jag tycker man ska börja med de stora tagen energiförsörjningen, migrationen och brottsligheten. Sen får vi diskutera finansiering och hur vi ser på olika system, säger hon.

Flytt för jobb

En annan del i Moderaternas jobbpolitik är att få fler att flytta för att ta lediga jobb.

– Det här med att flytta är lite underskattat. Generationer i Sverige har flyttat till olika landsändar där det då har varit lättare att få arbete, säger partiledaren Ulf Kristersson (M) till Altinget.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00