Analys av 
Anton Säll

Ulf Kristersson voltar med skruv in i valrörelsen

När ekonomin går trögare blir frågan viktigare för väljarna. Frågan är om Ulf Kristersson kommer att kunna kapitalisera på oron?

Den ena gymnasten på bilden har inget med artikeln att göra.
Den ena gymnasten på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Axel Adolfsson/ModeraternaFilippo Tomassi/Gymnastikförbundet
Anton Säll

Den 21 juli i år publicerade Ulf Kristersson ett klipp på Instagram där han voltade från en relativt hög trampolin. Partiledaren landade perfekt i vattnet efter en volt med halv skruv och klippet fick över 5 000 hjärtan på Instagram. Oppositionsledaren cementerade därmed sin position som rikspolitikens mest gymnastiknostalgiska partiledare. Man kan säga att han har högt förtroende när det handlar om gymnastik, ett ägarskap av ämnesområdet som han ser till att förvalta väl genom sin kommunikation med sina följare på sociala medier.

Med mindre än en månad till valet har brottsligheten dominerat den inrikespolitiska debatten i närmare två år. Samtidigt som Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell har krävt hårdare åtgärder från Morgan Johansson i stort sett varje dag i varje tidning och på varje kanal så har rikspolitiken fortsatt att präglas av konflikter gällande budgetstöd, kärnkraftens framtid eller om det var rätt av Annika Strandhäll att åka flyg till Gotland.

Ny dagordning inför valet

Men frågan är om inte dagordningen håller på att kastas om? I Infostats mätningar har mer än var tredje väljare angett Sveriges ekonomi som en viktig fråga, en ökning med tio procentenheter sedan årsskiftet. SOM-institutets föreståndare Johan Martinsson skrev i en rapport tidigare i år att dagordningen har förändrats radikalt de senaste fem åren och att väljarna prioriterat ner traditionellt viktiga valfrågor som ekonomin och arbetslösheten till förmån för invandringsfrågan (som Sverigedemokraterna äger), sjukvårdsfrågan (som Socialdemokraterna och i viss mån Kristdemokraterna äger) och brottslighetsfrågan (som är orsaken till att Johan Forssell och Morgan Johansson står i Aktuelltstudion ungefär sex dagar i veckan).

Vem gynnas?

Kanske ser vi nu en återgång till mer traditionella valfrågor. Och kanske borde detta applåderas av oppositionsledaren. Moderaterna och Carl Bildt vann på ekonomiska frågor i valet 1991, men man vann också på arbetslinjen 2010, ett val där man lyckades ta över ägandeskapet av arbetslöshetsfrågan från det traditionellt starka Socialdemokraterna. Partiet har fortfarande högt förtroende i frågorna enligt SOM-institutets mätningar, men den ekonomiska politiken har prioriterats ner i debatten eftersom frågorna i tidigare mätningar sett ut att vara så nedprioriterade bland väljarna att majoriteten av de osäkra väljer parti utifrån partiernas positioner i andra frågor.

Några signaler på att partiet har snappat upp förändringen i dagordningen har synts i kommunikationen. Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson har både krävt ett skattehöjarstopp, förstärkt jobbskatteavdrag och ett bidragstak. 

Volter i valrörelse

”Fler än jag verkar gilla volter i vattnet. Vi får som om muskelminnet från gymnastiken fortfarande sitter kvar i kroppen”, sa Ulf Kristersson i instagramklippet när han slog sin volt.

Undrar om muskelminnet i partiet är lika gott gällande hur man bedriver valrörelse med hjälp av ekonomiska frågor. Det funkade 1991 och med Reinfeldt, det återstår att se om man siktar på att göra samma sak 2022.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00