Överblick: Lågkonjunktur nästa år och Bolund oroad över bensinprissänkningar

Konjunkturinstitutet spår att Sverige kommer att gå in i lågkonjunktur nästa år. Per Bolund oroas över övriga partiers ”kapprustning” att sänka bensinpriset. Partiet Nyans har kandidater som inte är valbara.

Redan nästa år kan Sverige gå in i en lågkonjunktur, enligt Konjunkturinstitutets prognos.
Redan nästa år kan Sverige gå in i en lågkonjunktur, enligt Konjunkturinstitutets prognos.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

I en ny prognos från Konjunkturinstitutet (KI) bedömer myndigheten att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur redan nästa år, vilket bland annat SVT rapporterar om.

– De höga energipriserna pressar de svenska konsumenterna. Så därför när vi tittar framåt så kommer den svenska BNP-tillväxten att revideras ner 2023 och den svenska ekonomin kommer att gå in i en lågkonjunktur, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef Konjunkturinstitutet, på en pressträff.

KI beräknar också att inflationen kommer skjuta i höjden och nå sin topp på nästan 10 procent vid årsskiftet.

– Det innebär att Riksbanken kommer att höja räntan i snabb takt och räntan blir 2 procent i slutet av i år, säger Hedén Westerdahl.

Nyanskandidater utan samtycke

Det nystartade partiet Nyans ställer på pappret upp med 84 kandidater i riksdagsvalet i höst. Men det är bara fem av dem som har godkänt sina kandidaturer, skriver Svenska dagbladet.

För att kunna vara valbar måste kandidaterna samtycka till sin kandidatur. Men Nyans tonar ner situationen och menar att det förs en dialog med kandidaterna om deras samtycken.

– Vi är ett nystartat parti och har många kandidater som är nya, och vi håller fortfarande på att lära känna varandra. Så innan det skickas in samtycke vill vi vara mer eller mindre överens med kandidaterna om hur vi förhåller oss till saker och ting i partiet, säger partisekreteraren Rami Hussein, till SVD.

Han menar att alla 84 samtycken kommer att vara inskickade före valdagen.

Bolunds bensinoro

I Ekots partiledarintervju med Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger han sig vara oroad över ”kapprustning” i att sänka priserna på fossila bränslen.

Samtidigt säger han att partiet kan komma att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister även om hon samtidigt vill sänka bränslepriserna.

– Det vi ställer krav på är att den totala klimatpolitiken leder till tillräckligt snabbt minskade utsläpp, säger han.

L går emot M, KD och SD

Liberalernas partiledare Johan Pehrson lyfter i en intervju med Dagens nyheter några områden där hans parti kommer att ta strid mot sina tilltänkta samarbetspartners M, KD och SD. Bland annat motsätter sig L kemisk kastrering av sexualbrottslingar som förespråkas av KD och SD.

De tre andra partierna vill också se anonyma vittnen och visitationszoner, vilket L är emot.

– Anonyma vittnen tror jag vi kan leva utan. Och med de förstärkta regler vi numera har för husrannsakan och kroppsvisitation så står de frågorna inte heller högst upp i kampen mot brottslighet, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00