Biskopsvalet i Härnösand är avgjort

Under tisdagen ägde den andra valomgången rum i biskopsvalet i Härnösands stift. Teresia Derlén fick 61 procent av rösterna och kommer att efterträda Eva Nordung-Byström i september.

I september vigs Teresia Derlén till biskop för Härnösands stift.
I september vigs Teresia Derlén till biskop för Härnösands stift.Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift
Albin Bohlin

Teresia Derlén är 48 år och har arbetat som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift sedan 2020. Hon prästvigdes 2003 och har sedan dess doktorerat i teologi vid King’s College i London, samt bland annat arbetat i Luleå stift och i Svenska kyrkan i London.

Inför den andra omgången av biskopsvalet i Härnösand stod det mellan Teresia Derlén och rektorn för Svenska kyrkans utbildningsinstitut, Kenneth Nordgren. Efter att de röstberättigade har sagt sitt under tisdagsmorgonen står det klart att Teresia Derlén, med 214 av 351 röster, blir stiftets nästa biskop.

– Det är omtumlande. Det är en stor heder, men ett lika stort ansvar. Jag är tacksam för det förtroende som Härnösands stift har gett mig och jag ser fram emot att lära känna mina nya medarbetare och stiftsbor, säger Teresia Derlén i ett pressmeddelande.

Eva Nordung-Byström lägger ned biskopsstaven i Härnösands domkyrka den 14 september och går då i pension. Den 22 september vigs Teresia Derlén till biskop i Uppsala domkyrka och hälsas välkommen i Härnösand den 28 september. Hon blir den 27:e biskopen i Härnösand sedan stiftet bildades 1647.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00