Miniriksdagen fortsätter till december

UNDANTAG. Riksdagen fortsätter med en speciallösning under coronakrisen. Det kommer fortsatt bara vara 55 ledamöter i kammaren. Men utskotten får en ny lösning för att kunna träffas fysiskt och nya regler för att kunna träffas på distans.

Nästan 300 stolar kommer att stå tomma i riksdagens kammare till den 17 december.
Nästan 300 stolar kommer att stå tomma i riksdagens kammare till den 17 december.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Coronapandemin har påverkat alla arbetsplatser i Sverige. Riksdagen är inte undantagen. Förutom att Folkhälsomyndigheten uppmuntrar att arbeta hemifrån slår också 50-personersregeln mot riksdagen. I mars togs beslutet att bara 55 ledamöter ska vara på plats i voteringar i kammaren.

– Det här handlar ju lite om matematik. För hela miniriksdagen bygger ju på idén om proportionalitet. Valresultatet ska kunna garanteras vid omröstningar. Vi ska inte ha en situation där omröstningar vinns eller förloras beroende på att folk är sjuka eller inte kan ta sig till riksdagen, säger Tobias Billström (M), gruppledare, till Altinget.

Gäller till december

Det är gruppledarna för riksdagspartierna som gemensamt fattat beslutet. Det har förlängts i omgångar och nu har de kommit överens om att fortsätta med 55 ledamöter till den 17 december. Sedan kommer ett nytt beslut att tas efter juluppehållet. Men miniriksdagen kan försvinna snabbare än så.

– Åtminstone en gång i månaden är det rimligt att gå igenom och titta på de här frågorna. Alla måste vara beredda att förändra sig om det kommer signaler från Folkhälsomyndigheten om att läget är på väg att förbättras. Ingen är intresserad av att ha den här miniriksdagen längre än vad som är nödvändigt, säger Billström.

Utskotten

Vi kommer att använda fyra större lokaler för att kunna upprätthålla distans mellan ledamöterna och schemalägga så att alla utskott ska kunna använda dem. På det viset kommer antalet fysiska möten att kunna öka.

Tobias Billström (M)
Gruppledare

Även utskottsarbetet påverkades i mars när samtliga ledamöter inte längre kunde vara på plats i Stockholm. Riksdagsordningen föreskrev nämligen att utskottsmöten måste hållas fysiskt i Stockholm. Lösningen då blev att så gott som alla ledamöter blev ersättare i samtliga utskott för att kunna hoppa in för sina partikollegor.

– Det ledde ju till att ledamöter som till exempel normalt sett har sin hemvist i försvarsutskottet ändå fick vara med på beslut i trafikutskottets frågor. Det var naturligtvis långsiktigt ingen hållbar lösning, säger Billström.

Tobias Billström (M), gruppledare
Tobias Billström (M), gruppledare Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna

Därför klubbade riksdagen i juni igenom en ändring i riksdagsordningen som gör att ledamöter kan delta i utskottsmötena på distans.

Samtidigt har riksdagen vidtagit åtgärder för att ändå kunna underlätta för fysiska sammankomster.

– Vi kommer att använda fyra större lokaler för att kunna upprätthålla distans mellan ledamöterna och schemalägga så att alla utskott ska kunna använda dem. På det viset kommer antalet fysiska möten att kunna öka, säger Billström.

Mindre riksdag?

I samband med att antalet ledamöter i kammaren har minskat till 55 har röster återigen höjts om att minska antalet riksdagsledamöter permanent. Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa har bland annat föreslagit en halvering av riksdagen.

Att minska antalet riksdagsledamöter är något Tobias Billström inte personligen har något emot. Moderaterna har också fattat beslut på en partistämma för att verka för det. Men han menar att det beslutet inte ska tas i samband med coronapandemin.

– Det finns en tid och plats för allting. Det här är kanske inte det rätta tillfället att ta en stor diskussion eftersom situationen är så speciell, säger han och tillägger:

– Man ska också komma ihåg att 349 ledamöter inte kan minska till 55 ledamöter utan att man samtidigt måste göra avkall på en massa andra saker. Det ju är en sak att ha 55 ledamöter på voteringar i kammaren men riksdagsarbetet är ju en massa andra saker som väljarkontakter och kontakt med allmänhet och omvärld.

Läs också

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00