Mer coronastöd till civilsamhällets sociala arbete

Det civila samhällets arbete med utsatta grupper tillförs ytterligare 140 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Med tidigare insatser inräknade blir summan 240 miljoner kronor under 2021.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

– Jag hoppas att det ska bli mer av generella stöd, inte att pengarna stängs in i projekt, säger Patrik Schröder, ordförande för Forum Idéburna organisationer med social inriktning, till Altinget.

Foto: Daniel Camerini/Forum

Det rör sig om 90 miljoner kronor till ideella organisationer som arbetar med utsatta barn, våldsutsatta kvinnor och hbtqi-personer, samt arbetar för att motverka våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. 

I ett gemensamt uttalande uppmanar Forum, Giva Sverige och Famna regeringen att ta fram det utökade och bättre anpassade stöd för civilsamhället som ett enigt finansutskott krävde för en dryg månad sedan.

Ska nå de mest utsatta

50 miljoner kronor ska användas för att ”stärka civilsamhällets arbete med sociala och humanitära insatser för samhällets mest utsatta”, enligt regeringens pressmeddelande.

– Det är välkommet att våra organisationer får möjlighet att fullfölja de insatser som har satts i gång. Det är en fortsättning på de medel som kom oss till del förra året, och ingenting i omvärlden har förändrats, säger Patrik Schröder och syftar på pandemin.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälle, MUCF, och Socialstyrelsen kommer att ge information om hur de ideella organisationerna kan ansöka om pengarna.

Nämnda personer

Patrik Schröder

Samordnare civilsamhällespolitik Fremia
Master i internationella relationer (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00