Lagrådsjuristen kritisk till regeringens agerande: ”Håller inte måttet”

Regeringen gick i veckan vidare med förslaget på ny terrorlagstiftning trots Lagrådets avrådan. Nu kritiseras beslutet av ett av justitieråden. ”Det är inga små tekniska synpunkter vi haft, utan det är ganska principiella frågor”, säger Leif Gäverth till Aftonbladet.

“De underkänner inte, de har synpunkter“, sade Ulf Kristersson om regeringens beslut att gå vidare med den nya terrorlagen, trots Lagrådets kritik. Han hade inte hunnit läsa yttrandet, tror ett av Lagrådets justitieråd Leif Gäverth.
“De underkänner inte, de har synpunkter“, sade Ulf Kristersson om regeringens beslut att gå vidare med den nya terrorlagen, trots Lagrådets kritik. Han hade inte hunnit läsa yttrandet, tror ett av Lagrådets justitieråd Leif Gäverth.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Lagrådet har som uppgift att granska och yttra sig över regeringens lagförslag innan de läggs fram i riksdagen. Men det är inte alltid regeringen lyssnar till juristernas synpunkter.

Tidigare i veckan gick Regeringskansliet vidare med lagändringar för att kriminalisera deltagande i en terroristorganisation som Lagrådet kritiserat för att bland annat vara onödiga, otydliga och riskera att innebära en för långtgående kriminalisering.

”Slutsatsen blir att förslaget inte i nuvarande skick bör läggas till grund för lagstiftning”, skrev Lagrådet i sitt yttrande.

Ett av Lagrådets justitieråd, Leif Gäverth, är kritisk till att regeringen ändå valt att gå vidare med förslaget.

– Produkten håller inte måttet. Om det är avsiktligt eller om man har bråttom kan jag inte svara på, säger han till Aftonbladet.

Han tvivlar också på att statsministern hade hunnit läsa yttrandet innan han uttalade sig.

– Kristersson gick ut och svarade bara någon timme efter att vi skickat in yttrandet. Han hade naturligtvis inte hunnit läsa det, det är ju självklart. Att man så snabbt avfärdar Lagrådet som att ’det skiter vi i, vi kör ändå’, lite förenklat är det ju det han säger.

Gått för fort

Den nya lagen ska vara på plats redan den 1 juni, enligt regeringens förslag, och omröstning är att vänta i riksdagen i början av maj.

Leif Gäverth är skeptisk till att det gått så fort, och tror också att det på sikt kan devalvera betydelsen av Lagrådet.

– Det är inga små tekniska synpunkter vi haft, utan det är ganska principiella frågor. Hade det inte varit en Natoansökan pågående hade det normala kanske varit att man tittat igenom det och ser över om det går att förbättra, och så lägger man en proposition efter sommaren, säger han till Aftonbladet.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00