Analys av 
Mattias Croneborg

Känsligt läge för välbetald Johansson

EU. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, blir sannolikt nästa svenska EU-kommissionär då regeringen på torsdagen beslutade att nominera Johansson.

Foto: Foto: Victor Svedberg/Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, blir sannolikt nästa svenska EU-kommissionär. Regeringen fattade på torsdagen beslut att nominera Johansson.

Lika säkert som statsministerposten går till en man, lika säkert går den svenska kommissionärsposten till en kvinna. De tre tidigare svenska kommissionärerna är alla kvinnor. Anita Gradin (S), Margot Wallström (S) och Cecilia Malmström (L).    

Både Wallström och Malmström  fick mycket gjort i kommissionen och stannade länge på sina poster, 10 år. Om Ylva Johansson sitter lika länge som svenska företrädare är Johansson, som är född 1964, kvar ända till sin 65-årsdag.

Högre lön än Löfven

En sak som kan bidra till att kommissionärerna vilja att stanna länge i Bryssel är de ekonomiska villkoren. När de nuvarande kommissionärerna tillträdde fick de en lön på cirka 25 000 euro i månaden, alltså runt 270 000 kronor i månaden. Till det ska läggas diverse bidrag och tillägg. Även pensionsvillkoren är generösa. Ylva Johansson kommer alltså tjäna betydligt mer än partiordföranden och statsministern Stefan Löfven som har ett arvode på 176 000 kronor i månaden.

Det är alltså varje land som nominerar en kandidat. Om kandidaten godkänns av EU:s institutioner blir kandidaten också kommissionär. Varje land kan sedan ha önskemål om vilken post kandidaten ska få i kommissionen. Men det slutliga beslutet fattas av kommissionens ordförande, som sannolikt blir Ursula von der Leyen.

Minerad mark 

Från svenskt perspektiv är kommissionen inne och tassar på minerad mark i och med den utvidgade lagstiftningen på arbetsmarknaden inom den sociala pelaren. Socialdemokraterna har svårt att hitta en tydlig linje i frågan. Å ena sidan schyssta villkor på arbetsmarknaden i EU å andra sidan försvaret av den ”svenska modellen” som flertalet svenska politiker ställer sig bakom, att arbetsmarknadens parter ska sköta så mycket av regleringen på arbetsmarknaden som möjligt. (Nåja, det finns alltid undantag. För lärare är flertalet partier i olika grad för statlig inkomstpolitik.)

Som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson försvarar den svenska modellen. Under en period lyckades Johansson så bra med det att ledamöter i arbetsmarknadsutskottet klagade över att de satt sysslolösa.

Läs också: Arbetsmarknadsministern gör ledamöter sysslolösa

Om Ylva Johansson får en post i kommissionen som har med den sociala pelaren att göra blir det kniviga avvägningar för henne.

Ingen pelare att krama

Johansson lär säkert kämpa hårt internt i kommissionen för att medlemsländerna ska få sköta regleringen på det sätt de föredrar. Men situationer kommer fortsatt att uppstå när den rödgröna regeringen tycker att kommissionen och EU lägger sig i den svenska modellen. Kanske är det bäst för Ylva Johansson om hon då har en post så långt från den sociala pelaren som möjligt.

Nämnda personer

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00