Om  
Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt kandiderar till EU-parlamentet

Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt ger sig in i politiken igen och hoppas på en biljett till Bryssel i nästa års EU-val. ”Den politiska glöden och intresset har aldrig försvunnit”, skriver han på Facebook.

Foto: Jessica Gow/TT
Miranda Olsson

Jonas Sjöstedt klev av som Vänsterpartiets toppnamn våren 2020. Då hade han varit partiledare i åtta år och ville flytta till sin familj i Vietnam, där hans fru Ann Måwe är ambassadör.

Efter snart fyra års paus från politiken vill han nu tillbaka. 

I ett inlägg på Facebook skriver Jonas Sjöstedt att han nominerats av sin partiförening i Umeå till att bli en av Vänsterpartiets kandidater i nästa års EU-val.

”Det vore roligt att få göra en ny valrörelse som kandidat för mitt parti, och jag vet hur mycket makt EU-parlamentet har nuförtiden. Den makten vill jag använda till att bedriva vänsterpolitik, skärpa klimatpolitiken och arbeta för EU som ett samarbete mellan demokratiska länder – inte en superstat som samlar för mycket makt i Bryssel”, skriver han.

Återkomsten

Sjöstedt satt i EU-parlamentet mellan 1995 och 2006. Om den tidigare partiledaren faktiskt får göra comeback hänger på Vänsterpartiets lista som sätts den 20 januari. Malin Björk, som i dag är partiets ledamot i parlamentet, har meddelat att hon inte kandiderar för ytterligare en mandatperiod.

Val till Europaparlamentet hålls den 9 juni 2024.

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00