Inget EU-val för Malin Björk (V): ”Dags att öppna nya dörrar”

Efter två mandatperioder som EU-parlamentariker sätter Vänsterpartiets Malin Björk punkt. I EU-valet i juni nästa år ställer hon inte upp för omval. ”Det har inte alltid varit en walk in the park”, säger hon om åren i parlamentet.

Parlamentsveteran sätter punkt. Malin Björk (V) är den av de nuvarande svenska EU-parlamentarikerna som suttit längst i parlamentet – nu ska hon lämna över stafettpinnen till nya talanger. 
Parlamentsveteran sätter punkt. Malin Björk (V) är den av de nuvarande svenska EU-parlamentarikerna som suttit längst i parlamentet – nu ska hon lämna över stafettpinnen till nya talanger. Foto: Europaparlamentet
Charlotta Asplund Catot

Mitt under EU-bubblans semesterdvala meddelar Vänsterpartiets enda EU-parlamentariker, Malin Björk (V), att hon inte kandiderar i nästa års EU-val.

Hon är därmed den första av de 21 sittande svenska EU-parlamentarikerna att meddela att hon inte ställer upp för omval – övriga har i skrivandes stund antingen redan annonserat sin kandidatur eller ännu inte givit besked.

– Jag har gjort två mandatperioder, tio år – det känns lagom. Jag är väldigt glad och stolt över det jag gjort. Men när jag skulle ta sats för fem år till så kände jag att nej, om jag vill öppna dörrar för annat så kanske det är dags att göra det nu, säger Malin Björk, som nyss fyllt 51, till Altinget.

Jag tror att när man är ensam EU-parlamentariker för ett parti så drar man ett ganska stort lass. 

Malin Björk
Vänsterpartiets EU-parlamentariker

– Jag kommer att fortsätta brinna för det jag brinner för. Men det kan jag ju jobba med på andra sätt, säger hon.

Exakt vad som väntar bakom de nya dörrarna vet hon dock inte än.

Det bästa med jobbet som EU-parlamentariker är enligt V-ledamoten energin och alla möten man får vara med om. Att man får makt att göra skillnad. Sätta dagordningen ibland om man har tur. Att arbeta för det man tror på.

– Frågan är om jag kommer hitta något annat jobb där man faktiskt får allt det här. Men man kan inte vara rädd för att ta andra steg bara för det, säger hon.

Suttit längst

Malin Björk valdes in i EU-parlamentet i valet 2014 och därmed är den av de nuvarande svenska ledamöter som suttit längst i parlamentet.

Har det från partiets sida funnits en vilja att föra fram någon ny person i EU-valet?

– Nej, jag har absolut inte fått några sådana signaler. Vi har inte heller någon sådant att då och då bör man stiga ut sidan. Är folk nöjda med ens arbete får man gärna ställa upp igen. Det är min känsla, säger hon.

Samtidigt hoppas hon att det faktum att hon nu kliver åt sidan kan öppna upp för nya riktigt bra kandidater – och hoppas på att Vänsterpartiet kommer få skicka ner minst två ledamöter efter valet.

– Då kan vi göra ännu mer, säger hon.

Läs också
Själv hade vänsterpartisten tyckt att det stundvis skulle ha varit skönt att ha en kollega att dela ansvaret och uppgiften med. Att som småbarnsmamma ensam axla rollen som partiets representant i parlamentet, beskriver hon som tidvis ”slitigt”.

– Jag tror att när man är ensam EU-parlamentariker för ett parti så drar man ett ganska stort lass. Jag har också valt att jobba med frågor som har varit ganska tuffa, säger hon. 

Malin Björk har under sin tid i parlamentet varit drivande i bland annat frågan om rätt till abort, om hbtqi-personers rättigheter, förordat en humanare migrationspolitik och motsatt sig EU:s närmande till Nato – frågor där hon ofta stött på politiskt motstånd från olika håll.

– Så det är klart att det inte alltid varit en walk in the park, konstaterar hon.

Viktigt samarbeta hemåt

Som ett medskick till sin – eller sina – efterträdare understryker Malin Björk vikten av att hålla ihop politiken i Bryssel med politiken på hemmaplan.

Det är viktigt att vara väldigt tajt med politiken hemma och det som händer i riksdagen. Ett parti måste kunna stå för samma politik i EU som man gör hemma.

Malin Björk
Vänsterpartiets EU-parlamentariker
– Man inte kan vara ett parti hemma i Sverige och ett annat i EU-parlamentet. Det är viktigt att vara väldigt tajt med politiken hemma och det som händer i riksdagen. Ett parti måste kunna stå för samma politik i EU som man gör hemma.

För Malin Björk har det därför varit viktigt att ha väldigt god kontakt med partiledningen, med dem som sitter i EU-nämnden och i fackutskotten i riksdagen.

– Då blir man ju starkare också, säger hon.

Samtidigt betonar hon vikten av att vara aktiv och bygga en stark och bred vänster i EU-parlamentet.

– Att vi fortsätter bygga starka samarbeten med de partier vi står närmast är viktigt. 

Mycket kvar att göra

Än återstår dock ett arbetsår innan mandatet är slut. Malin Björk har en rad ärenden som hon vill hinna slutföra innan valet – allt från klimatfrågor till jämställdhet, migration och rättsstatens principer.

Efter valet hoppas hon att hennes efterträdare kommer vilja ta över stafettpinnen i dessa frågor, att partiet fortsätter att vara en stark feministisk och grön röst i parlamentet.

– Det är klart att när man har jobbat med någonting vill man gärna se att de frågorna fortsätter att leva. Men det är ju upp till dem som kommer efteråt att se hur de tar upp det här, säger Malin Björk.

Läs också

Nämnda personer

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00