Glädjeprognoser och felprioriteringar – oppositionen kritisk till budgeten

KRITIK. M tycker att regeringen slarvar bort högkonjunkturen. SD saknar förtroende för regerings prognosförmåga och arbetsgivare saknar strukturreformer. Men många fack välkomnar välfärdssatsningar. Läs om reaktioner på regeringens budget. 

Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen har satsat för mycket pengar och felprioriterat under mandatperioden. Nu varnar hon för att det kan komma att märkas under nästa mandatperiod när konjunkturen vänder.

– Det är lätt att bli bländad i den starka solen, men är det något vi vet så är det att det kommer att gå ned, sade hon på en pressträff.

Dåligt rustade

Svantesson menar att regeringen borde ha utnyttjat högkonjunkturen bättre till att bygga skyddsvallar inför kommande mandatperiod. Hon menar att finansminister Magdalena Andersson vacklar i sitt förhållande till överskottsmålet. Det är en uppfattning som delas av Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

– Fram till nu har regeringen varit duktig på att göra glädjeprognoser. Mitt förtroende för regeringens prognosförmåga är begränsat, säger han till Altinget.

Elisabeth Svantesson menar att det är problematiskt att regeringen gjort fel i att bedriva en expanisv finanspolitik under högkonjunkturen. Och Oscar Sjöstedt menar att det blir en utmaning för den som ska basa över finansdepartementet nästa mandatperiod.

– Jag tror att det kommer att vara väldigt tufft och jobbigt att vara finansminister nästa mandatperiod. Vi kommer att gå in i en lågkonjunktur i ett läge där Riksbanken redan har använt hela sin arsenal. Det finns inget penningpolitiskt krut kvar att använda. Då faller hela den lotten på finansministern och finanspolitiken, säger han.

Ouppklarade samhällsproblem

Utöver att inte bygga upp skyddsvallar för lågkonjunkturen menar Elisabeth Svantesson att regeringen inte heller har tagit itu med viktiga samhällsproblem under mandatperioden. Som exempel nämner hon polisbrist, längre vårdköer och en växande klyfta på arbetsmarknaden mellan inrikes- och utrikesfödda.

– Jag skyller inte alla problem på regeringen men jag lägger ett stort ansvar på den att de inte har tagit tag i dem, säger hon.

Ökade migrationskostnader

Oscar Sjöstedt tycker att det är bra att regeringen skjuter till resurser till rättsväsendet och sjukvården. Men är samtidigt kritisk till att migrationskostnaderna ökar kraftigt. Och menar att det också visar att regeringen underskattat kostnaderna i höstbudgeten.

– Även om man har lagt om retoriken och pratar om att ansvar och ordning och reda i migrationspolitiken så visar det sig att de migrationsrelaterade utgifterna ligger kvar på väldigt höga nivåer. Det tycker jag är oroväckande för det tränger ute andra väsentliga satsningar, säger han.

Läs också: Ökade kostnader för migration

SD vill se alliansbudget

Allianspartierna kommer att lägga fram egna budgetar partivis och Sverigedemokraterna kommer också de att presentera ett eget budgetförslag. Det gör att regeringens budget kommer att gå igenom.

Men Oscar Sjöstedt uppmanar allianspartierna att tänka om och lägga ett gemensamt förslag. Det skulle SD i sådant fall stödja säger han. Samtidigt för han inga samtal om detta med alliansföreträdare men hoppas att alliansen ska nås av budskapet via media.

– Vi förhandlar ju inte med varandra för de vill inte det. Så jag får prata via dig och dina kollegor istället, säger han.

Forrige artikel Kostnader för migration ökar med 5 miljarder Kostnader för migration ökar med 5 miljarder Næste artikel Regeringens prognos betydligt högre än ESV:s Regeringens prognos betydligt högre än ESV:s
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.