Gd sa upp sig – blir nu vd för Kallak

Ulla Sandborgh sa upp sig från posten som generaldirektör på Regeringskansliet. Nu står det klart att hon blir vd för det bolag som ska starta den omstridda gruvan i Kallak.

2019 var Ulla Sandborgh i riksdagens konstitutionsutskott för att frågas ut i ärendet om regeringens styrning av Svenska kraftnät.
2019 var Ulla Sandborgh i riksdagens konstitutionsutskott för att frågas ut i ärendet om regeringens styrning av Svenska kraftnät.Foto: Janerik Henriksson/TT
Josefin Lingström

Ulla Sandborgh tillträdde som generaldirektör på Svenska kraftnät 2017. Två år senare upptäcktes oegentligheter på myndigheten och Sandborgh fick sparken från posten. Enligt reglerna placerades hon då på Regeringskansliet som generaldirektör då hennes förordnande sträcker sig till mars 2023. 

Men för drygt två veckor sedan sade hon upp sig på egen begäran från posten som generaldirektör, som Altinget har rapporterat om

Vd för gruvbolag

Nu står det klart att hon blir vd för företaget Jokkmokk Iron Mines AB. Det är ett helägt svenskt dotterbolag till Beowulf Mining som utvecklar Kallak-gruvan. 

Det var i slutet av mars som regeringen meddelade att Jokkmokk Iron Mines får bearbetningskoncession för Kallak, något som bolaget har väntat på i åratal. Med tillståndet är det nu dags ”att gå in i nästa fas där vi ser det strategiska behovet av en vd som är starkt förankrad i privat och offentlig sektor i Sverige”, skriver Beowulf Minings vd Kurt Budge.

I ett pressmeddelande berättar Ulla Sandborgh att hon ser fram emot att arbeta tillsammans med det lokala och regionala samhället samt dess ledare i utvecklingen av regionen.

– Det är en spännande tid att ansluta sig till Jokkmokk Iron Mines som vd. Bolaget kan nu gå vidare efter att ha erhållit godkännande från svenska staten för en exploateringskoncession för Kallak North. Vi är nu fokuserade på att ta nästa steg, säkra alla återstående tillstånd och gå mot vårt mål att vara i produktion om 3–4 år.

Läs också

Nämnda personer

Ulla Sandborgh

Vd för Jokkmokk Iron Mines
Civilingenjör (KTH)

Sven Otto Littorin

Partner The Labyrinth, styrelseordförande Beowulf Mining
Ekonomie kandidatexamen (Lunds universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00