Ex-partiledare och sexualupplysare prisas för sina folkbildningsinsatser

Under lördagens förbundsstämma delades två av Studieförbundet Vuxenskolans priser ut – Folkbildningspriset och Sokratespriset.

Annie Lööf anser att folkbildningen har en viktig roll i ett allt mer polariserat samhälle. 
Annie Lööf anser att folkbildningen har en viktig roll i ett allt mer polariserat samhälle. Foto: Jens Öst/Studieförbundet Vuxenskolan
Albin Bohlin

Studieförbundet Vuxenskolan delar ut Folkbildningspriset till en person som har gjort betydande folkbildningsinsatser utanför folkbildningsorganisationernas verksamhet. Årets pristagare är Inti Chavez Perez, sexualupplysare och författare. Genom föreläsningar och böcker har han nått ut med kunskap om sexualitet och pubertet till skolungdomar.

 – Jag tror att varken sexuella rättigheter eller demokrati är vunna för evigt, vi behöver ständigt kämpa om vi vill behålla dem, säger Inti Chavez Perez i ett pressmeddelande.

Inti Chavez Perez är sexualupplysare, författare och journalist – och 2023 års mottagare av Folkbildningspriset. 
Inti Chavez Perez är sexualupplysare, författare och journalist – och 2023 års mottagare av Folkbildningspriset.  Foto: Tess Wallenberg/Natur & Kultur

Prissumman är 25 000 kronor och priset har tidigare tilldelats bland andra forskaren Emma Frans och dramatikern och skribenten Stina Oscarsson.

Före detta C-ledaren hedras

Under förbundsstämman delades även Sokratespriset ut. Pristagaren ska ha utfört en ”bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund” och i år tilldelas Annie Lööf priset.

I juryns motivering står det att ”i en tid när värden som tolerans och öppenhet alltmer har ifrågasatts i den allmänna debatten, har Annie Lööf konsekvent stått upp för dessa liberala värden”. Dessutom att hon ”med rak rygg värnat människovärdet och motarbetat alla former av rasism och främlingsfientlighet, även när det skett till ett högt personligt pris för henne själv”.

– För mig handlar folkbildning om att ge varje människa kraft att växa. Att folkbildning ger människor både verktyg och mötesplatser så att fler ska kunna vara en del av vårt demokratiska samhälle, sade Annie Lööf i samband med prisutdelningen.

Tidigare har bland andra ärkebiskop emeritus KG Hammar och de framlidna förintelseöverlevarna Emerich Roth och Hédi Fried tilldelats Sokratespriset. Prissumman är 50 000 kronor.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00