Ex-parlamentariker återvänder till Bryssel

COMEBACK. Jakop Dalunde lämnade Europaparlamentet i somras men efter att britterna lämnat EU är han tillbaka. På agendan står förbättrad tågtrafik.

Jakop Dalunde (MP) var europaparlamentariker 2016-2019, men efter det senaste valet fick han lämna när Miljöpartiet förlorade två mandat.

Men redan då visste Dalunde att han förmodligen skulle komma tillbaka. Detta eftersom Miljöpartiet skulle få ett extra mandat när britterna lämnade EU.

Comeback

Den 31 januari var brexit ett faktum och några dagar senare återvände Dalunde till EU-parlamentet. Han har samma uppgifter som sist. Dels som ordinarie ledamot i transportutskottet, dels som ersättare i utskottet för industri, forskning och energi. Särskilt fokus kommer han att lägga på att utveckla tågtrafiken.

– Jag kommer att fortsätta att jobba för gemensamma bokningssystem i Europa som jag påbörjade under förra mandatperioden. Sen är det orimliga priser på flyg. Det är billigare att åka flyg än tåg på längre resor. Det kommer jag att jobba för att ändra, säger han till Altinget.

Läst böcker

Under det knappa år som Dalunde varit borta från parlamentet, i väntan på brexit, har han passat på att förkovra sig och läsa på om sådant han annars inte hinner ta del av.

– Först såg det ut som att brexit skulle ske i oktober. Fram till dess passade jag på att föreläsa på skolor om demokrati och samhällsengagemang. Sen läste jag facklitteratur, säger Dalunde och fortsätter:

– När brexit sköts upp på nytt började jag jobba på Regeringskansliet och med transportpolitiken.

Veteran i gruppen

I Bryssel har Jakop Dalunde två MP-kollegor, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. De är nya europaparlamentariker sedan valet. Så trots att Dalunde är ny i gruppen, är han den i trion med mest parlamentarisk erfarenhet.

– Alice och Pär sitter på annan värdefull erfarenhet, även om jag har mer erfarenhet av själva parlamentet. Vi kompletterar varandra väldigt bra, säger han.

Forrige artikel SGU byter generaldirektör SGU byter generaldirektör Næste artikel Grafik: Länderna som fick Lindes uppmärksamhet Grafik: Länderna som fick Lindes uppmärksamhet
Kritikstorm mot regeringens remisshantering

Kritikstorm mot regeringens remisshantering

MAKTFÖRSKJUTNING. Smittskyddslagen ändras så att regeringen kan vidta åtgärder utan att först få dem godkända av riksdagen. Men regeringens beredning av frågan får kritik från flera aktörer.