Ex-minister ny gd för Statens fastighetsverk – Svenonius blir överdirektör

Tidigare finansmarknadsminister Max Elger (S) blir ny generaldirektör för Statens fastighetsverk. Med sig får han Irene Svenonius som överdirektör som därmed lämnar sina politiska uppdrag.

Foto: Sofia Ekström/TT
Axel Hyttnäs TelinLouise Carlsson-Örning

Max Elger efterträder Ingrid Eiken i rollen som generaldirektör för Statens fastighetsverk. Eiken har varit gd sedan sex år tillbaka, men hennes förordnande har nu löpt ut.

”Jag är tacksam för förtroendet, och ser fram emot att leda Statens fastighetsverks viktiga arbete med att vårda vårt natur- och kulturarv. När vi blickar framåt är renoveringen av operabyggnaden ett stort projekt. Vi ska också hålla i arbetet för en god förvaltningskultur”, skriver Max Elger i en skriftlig kommentar till Altinget.  

Max Elger var finansmarknadsminister i S-regeringen mellan 2021 och 2022 och mellan 2014 och 2021 statssekreterare i finansdepartementet då Magdalena Andersson vad finansminister. 

Tidigare under torsdagen rapporterade flera medier att Irene Svenonius, oppositionsregionråd för M i Stockholm, skulle bli ny generaldirektör. Hon blir i stället överdirektör på myndigheten. Därmed lämnar hon politiken. 

”Det känns nu efter dryga sju år helt rätt att lämna stafettpinnen till någon annan, som leder Moderaterna i Region Stockholm i valet 2026...”, skriver Irene Svenonius på Facebook

Max Elger tillträder sin tjänst som generaldirektör för Statens fastighetsverk den 1 mars. Irene Svenonius tillträder sin tjänst som överdirektör den 4 mars.

Läs också

Nämnda personer

Max Elger

Tidigare finansmarknadsminister (S)
Doktor i nationalekonomi (Handelshögskolan i Stockholm 2007)

Irene Svenonius

Oppositionsregionråd (M) Region Stockholm, regionstyrelsens andre vice ordförande, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom med inriktning mot företags- och nationalekonomi (Växjö Högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00